Ulvemåne

I aften er det fuldmåne, årets første. Fuldmåne og klart vejr hører sammen. Med fuldmånen løfter skyerne sig, så kulden kan komme til.

Egentlig har jeg aldrig tænkt over, at årets fuldmåner har navne. Men forleden faldt jeg over ordet Ulvemåne. Det var det, indianerne kaldte årets første fuldmåne.

Når jeg mumler ordet Ulvemåne, kan jeg næsten høre ulve tude i den kolde, klare nat, se deres silhouetter mod horisonten i det kolde månelys og mærke uhyggen.

Kan du huske i bogen Det lille hus på prærien, hvor ulvene har omringet det nybyggede træhus, hvor der stadig ikke er nogen dør? Kun et gardin for døråbningen. Det var nok noget af det mest uhyggelige, jeg havde læst i mit dengang nok 10-11årige liv. Jeg husker det stadig og kan føle blodet isne i årerne.

I Arizonas ørken en kold og klar frostnat i marts ’18 hørte vi prærieulve udenfor.

En bid af Route 66 i Arizona. Det er langt, langt ude på landet.

Vi var inde i en tryg og varm autocamper, men lyden var nu alligevel uhyggelig. Lyden af ulve, prærieulve eller Vestjylland-ulve, vækker urtidsangsten, og det er nok klogt nok. Vi behøver slet ikke at have oplevet det, for at forestille os det.

Det gamle danske navn til januars fuldmåne er Glugmåne.

Januar blev kaldt Glugmåneden, og ‘glug’ betyder hul. Et glughul – et kighul. Tænk på ordene: Luk gluggerne op. Den første fuldmåne var et kighul ind i det nye år, som det hul, man med fingeren kunne skrabe, når man åndede på isblomsterne på en frossen rude før termorudernes tid. Glugmåne er også et godt ord. Men ulvemåne er meget mere dramatisk.

Det er et af den slags ord, der maler billeder på nethinden og sætter fantasien i sving. Lad os håbe på klar himmel i nat. Håbe på en smuk og stor fuldmåne, sprød frost under fødderne og sne på markerne. Men helst uden ulve, tak. Den slags spænding kan vi godt være foruden.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

5 kommentarer til “Ulvemåne”

 1. Så lærte jeg sørme det 🙂 og jeg vil tænke på det, når jeg i aften ser op på månen, der forhåbentlig ikke er dækket af skyer. Jeg så den i går aftes og tænkte, at der vist var to dage til, at den var fuld, men jeg kan forstå, at det er i aften.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Man falder tit over sjove informationer af den slags – og jeg synes, de er underholdende og oplysende på én gang – og så kan det vel ikke være bedre 🙂 Jeg har månefaser på min kalender på opslagstavlen, så jeg kan følge med, selvom det er overskyet 😀
   Kh, Karen

   Like

 2. yeps det kan godt virke spooky med ulvehylene
  btw smukke billeder af fuldmånen
  god Torsdagsdag til jer også
  Hansi

  Like

   1. Hej Karen!
    Jeg er en af dem som er mild rmt lidt hoste lidt snotnæse og lidt stive led
    men Konen derimod har hele baduljen,hoster lungerne ud f livet på sig selv træt som et helt alderdomshjem
    mistet smags og og lugtesansen og sviden i hele brystkassen
    detil skal siges hun er Astmapatient så da hun fik diagnosen sagde hun den bliver sej denne her
    hav en fantastisk weekend over there
    æ Hansi

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: