Kalenderlyset 2020

I morgen begynder julemåneden. Det er første december. I går var det første søndag i advent, og i dag er lige præcis den allersidste helt almindelige hverdag i år. Advent, jul og nytår – en perlerække af særlige dage venter forude.

De næste 24 dage skal tælles. I julekalendere på børneværelser, i fjernsynet og i butikkernes tilbudsaviser. Men først og fremmest med kalenderlyset.

De senere år har jeg lavet nogle ganske store dekorationer omkring kalenderlyset.

En større kalenderlysdekoration.

I år har jeg ladet mig inspirere af Aase Hviids tætte og mindre kalenderlysdekorationer. Ligesom Aases er dekorationen lavet i en lille pokal – nok 10 – 12 cm i diameter og cirka samme højde.

Her ser du en af Aase Hviids tætte dekorationer omkring et kalenderlys.

Dekorationen er lavet i ler. Det tunge kalenderlys er trådet på samme måde som lysene i adventskransen. Toppen af leret er dækket af blød ene, lyset er anbragt, og blød ene, kristtorn og andet grønt fra haven er stukket i leret hele vejen rundt. Start ved skålens kant og arbejd dig opad. Sæt pynten på til sidst.

Læg plastic i bunden, så du ikke ødelægger skålen, og lad leret gå et stykke op over kanten. Så er det lettere at lave kuppelformen på dekorationen.

Jeg har igen brugt trådede kogler og romernåle til at holde resten af pynten (vindheks og daddelgrene) på plads- de holder tingene rigtig godt, og de er nemme at skjule.

Her ser du tydeligt kuppelformen på dekorationen.

Nu står kalenderlyset klar på det lave skab i køkkenet, hvor det venter på at lyse det mørke hjørne op.

Og jeg vil stilfærdigt nyde denne allersidste almindelige dag, hvor alting bare er lidt stille og gråt, og hvor arbejdsmenuen står på lister og regneark.

Jeg elsker julemåneden – også i coronatider. Det skal ingen pille af mig. Men som så mange andre holder jeg også af hverdagen, så i dag skal nydes bevidst – og så er den allerede ikke længere en helt almindelig hverdag. Men er det egentlig ikke også charmen ved hverdage? At hver af dem faktisk er en særlig dag, og at ingen dage i virkeligheden er det, vi kalder ‘helt almindelige’, hvis man bare tænker lidt over det?

God mandag – den sidste i november.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Kalenderlyset 2020”

    1. Det er den sødeste lille skål. Den købte jeg sidste år, og den har været i brug lige siden. Med lidt plastic i bunden og våd oasis, er den god til små kuppelformede dekoer – både med tørrede og friske sager.
      Kh, Karen

      Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: