Nyklippet hæk i juli

Nu er vores hæk nyklippet. Det er et kæmpe arbejde. Især når hækken både er lang, høj og bred, og høj og bred bliver den, når man klipper den sent.

I mange grundejerforeninger er der regler om, hvornår hækken skal klippes. Det er ofte ‘før Sankt Hans’.

Vi har heldigvis ikke nogen grundejerforening her i landzonen. Grundejerforeninger er ofte styret af folk, der overhovedet ikke har forstand på naturens gang, og deres ønske om, at hækkene skal være pæne, betyder, at fuglereder blottes, så skaderne får frit spil.

Det kom vi selv til, da efeusøjlen blev studset. Den rede blev hurtigt både plyndret og forladt. Det var ikke med vilje – vi havde ikke opdaget reden i tide.

For ellers får vores fugle lov til at ruge færdig og få ungerne på vingerne, før vi klipper. Vi har et utal af småfugle, og mange af dem har reder i hækken og i buskene omkring den. Dompap, rødhals, jernspurv og gærdesmutter – bare for at nævne nogle få af de mere små-eksotiske, for der er selvfølgelig også masser af spurve, små sommersangere og solsorte. Det er så hyggeligt med al den pippen.

Men flot bliver det, når hækken står skarpt.

Og den er klippet hele vejen op ad vejen – og ned ad vejen.

På toppen og på yder- og indersiden. Husbonden er rigtig god til at klippe hæk – og jeg er rigtig god til at rive sammen og smide bøgegrenene ud til køerne, der er rigtig gode til at spise dem.

Som prikken over i’et blev tobakspibeplanten bundet lidt op i år. Den var begyndt at dække hele døren, og det var lige før, man skulle kravle ud ad hoveddøren. Tobakspibeplanter er både livlige og enormt frodige klatreplanter, og vores stortrives i den dybe skygge omme på nordsiden af huset, hvor solen kun kommer forbi i den lyse tid og kun sent på aftenen.

Nu ser det faktisk rigtig godt ud. Pænt og ordentligt.

Hvor når man dog meget, når man holder ferie – også uden at stresse helt vildt med – og over – det.

God lørdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “Nyklippet hæk i juli”

 1. Elsker nyklippet hæk. De skarpe linjer.
  Giver dig helt ret. Vi har også først nu klippet hæk. Vi har alt for mange fugle til at det kan ske før.
  Vi har prøvet at stå med total åbne reder. Det sker ikke igen.
  På kirkegården er det også først de sidste 2 uger vi er gået i gang med hække.
  Det gir rigtig god mening.

  Skøn søndag og ferie
  Klem

  Charlotte

  Like

  1. Det er nemlig så synd for fuglene. Det løber en koldt ned ad ryggen, når man hører dem kæmpe mod skaderne, for de har jo ikke en chance…
   Rigtig dejlig regnvejrsdag 🙂
   Knus, Karen

   Like

 2. Uh, den står skarpt, den hæk! Det ser godt ud! Vores hække er alle ret nye og hverken høje eller brede. – Ej heller særligt lige klippet 🙂 Men vi kunne ikke drømme om at klippe “før Skt. Hans”. Og noget af det, jer holder allermest af ved landzonen, er, at man selv må bestemme, hvornår man vil klippe sin hæk og hvilken farve man vil male sin hoveddør.
  Kh Nana

  Like

  1. Ja, Landzone er en skøn ting – på alle måder 🙂
   Det tager sin tid for hække at vokse til, så det skal nok komme. Og det er meget lettere at klippe en etableret hæk, så også der må I være tålmodige (og det er bare svært…)
   Kh, Karen

   Like

 3. Kære Karen
  Det er en fornøjelse at høre, at I klipper hæk på et fornuftigt tidspunkt, hvor fuglene er fløjet.
  Og derudover ser det virkelig kanonflot ud. Godt gået af jer, inkl køerne.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Takker især på haveaffaldsgumlernes vegne – de hungrer efter anerkendelse på de sociale medier – og efter bøgeafklip, og når man er særlig heldig: en askegren 🙂
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: