Udflugt til Borum Eshøj

Det er måske lidt snyd at kalde det en udflugt. Vi bor jo lige i nærheden og kan gå derop. 2,7 km er der herfra. En god lille gåtur på godt fem km frem og tilbage.

Men så heldige er det jo langt fra alle der er, og har man besøgt Moesgaard og set udstillingen fra bronzealderen, kender man højens historie, og man har måske fået lyst til at se stedet i virkeligheden?

Et besøg på Borum Eshøj kan varmt anbefales. Der er slået stier i det høje græs, så man kan gå mellem højene –

og man kan klatre op og se ud over store dele af Østjylland. Udsigten er fantastisk – selv i diset vejr som i går.

Efter den lange vej i snor (al vej er lang i snor) var hundene glade for at blive sluppet løs. Vi var helt alene der, så det kunne der ikke ske noget ved.

Derudover kommer de jo, når vi fløjter på dem – mønsterhunde, er de…

På toppen af Borum Eshøj føler man historiens vingesus. Deroppe – 104 m over havet – på højens store plateau ligger de tre gravhøje. De tre, der blev fundet under udgravningen af den store høj, kan man møde på Moesgaard. En gammel mand, en gammel kone og en ung mand. Deres historier gøres levende på Moesgaard – se websitet her, hvor hele historien bliver fortalt. Det er en fascinerende historie.

Der er forklarende tavler spredt rundt omkring i landskabet, og der er Eshøjhuset. Bygget som et hus i Bronzealderen.

Torsdag eftermiddage i skoleferien er huset åbent, så man kan komme ind og se, hvordan man indrettede sig i bronzealderen.

Det er over 3.000 år siden… allerede dengang vidste man, at Skivholme og Borum og de andre småbyer i det bakkede landskab var gode steder at leve.

Man siger, at da vulkanudbruddet for ca. 3.000 år siden ødelagde den minoiske kultur, rystede og oversvømmede Kreta og gjorde Santorini til en halvmåneformet ø, kunne man høre braget helt op i midten af Norge.

Jeg kan godt lide at forestille mig, at man her i området den dag har lyttet og spekuleret over, hvad det bulder og brag mon var – før man gik videre med at garve huder, lave fiskekroge, sy dragter og stege fisk fra bækken, der dengang var en flod – mens man fortalte sagn og andre gode historier ved bålet.

Egentlig ville jeg have fortalt om vores tur til stranden ved Bønnelykke og Fjellerup i Norddjurs i dag – men helt ærligt: Der er ikke meget at fortælle. Det er et fint sted at tage hen med børn – der er sand og strand, og i Vaffelbageriet ved Fjellerup strand får man lækre og meget store is. Gode fiskeforretninger er der også. Men – der er vildt mange mennesker lige nu.

Vi kommer igen i efteråret, og så er der måske en bedre historie at fortælle for voksne. I dag er historien om Borum Eshøj meget mere spændende.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

3 kommentarer til “Udflugt til Borum Eshøj”

 1. Det er nemlig så fint at komme ud og opleve sit eget nærområde på nye måder. Jeg elsker sådan nogle småture, og jeg har faktisk en idé til en, som jeg tænker, at vi skal foretage – men måske først når skolernes sommerferie er slut. Vi har en stor fuglepark 10 minutters kørsel fra os, og den gider jeg godt at opleve.
  Det er tydeligt på det sidste billede, at Maggie ikke er meget for at gå i snor 🙂

  Like

  1. Det lyder dejligt med besøg i en fuglepark. Jeg så også lige, I havde besøgt Sanderumgård – det vil jeg også gerne engang. Der er helt vidunderligt.
   Nej, Maggie viser med hele sit kropssprog, at snor er en alvorlig form for majestætsfornærmelse 🙂

   Like

   1. Sanderumgaard er helt fantastisk. Jeg er stadig lidt høj af det besøg! Jeg er ret sikker på, at du også vil elske det sted! Jeg har netop udgivet et indlæg om deres romantiske have 🙂

    Liked by 1 person

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: