Hibiscus i glasset og på tallerkenen

For et par år siden udgav Graff Growing en lille, lækker bog om hibiscus. Plejetips, blomstens historie og anvendelse – og i den forbindelse ikke mindst: en samling af Helle Graffs opskrifter med hibiscus.

Hibiscus er ikke kun guf for øjnene, de er også spiselige og fyldt med C-vitaminer. Blomsterne har en frisk og syrlig smag, der egner sig til både det salte og det søde køkken.

Da jeg besøgte gartneriet Graff Growing her i foråret, faldt snakken på de spiselige hibiscusblomster, og jeg var så heldig at få et eksemplar af bogen med hjem. Det var en engelsksproget udgave, og jeg har fået lov at oversætte og bringe nogle af opskrifterne her.

En sirup af hibiscusblomster er en af de første opskrifter i bogen, og den skulle testes. Siden har jeg lavet den flere gange – i dobbelt portion, for den er rigtig god.

Med danskvand og isterninger til chaufføren, med is og hvidvin til passagererne eller som et ekstra lille skud smag og farve til en gin og tonic er det den dejligste sommerdrik. Smukt ser det ud, og det smager forrygende godt. Syrligt, sødt og frisk på én gang.

Sådan en drik med hibiscussirup rammer lige præcis ‘der, hvor man er tørstig’.

Man skal bruge:
4 dl vand
1 dl sukker
4 spsk tørrede hibiscusblomster

Kog vand, sukker og tørrede hibiscusblomster op i en lille gryde og lad det simre en 10 minutters tid. Si derefter blomsterne fra og kog siruppen ind, til der er cirka halvdelen tilbage. Nu er din sirup færdig, og nemmere kan det vel ikke blive?

Jeg har ikke brugt mine egne hibiscusblomster til siruppen. For det første tager det lang tid at samle nok, hvis man ikke er hibiscusgartner. Graff anbefaler desuden i bogen, at man først bruger sine egne blomster, når man er helt sikker på, at eventuelle rester af sprøjtemidler er ude af planter og jord efter seks måneder. Graff bruger nyttedyr mod skadedyr og sygdomme hos planterne, men man ved jo aldrig, hvor ens plante kommer fra. Jeg købte en pose tørrede blomster. De er ikke så dyre, og de rækker langt.

Her i sommerferien vil jeg prøve at lave både hibiscussalt og hibiscussukker – jeg skal nok bringe begge opskrifter her. Saltet kan bruges som smagfuldt og dekorativt drys på en forret med  skaldyr eller til fisk, og sukkeret er så fint til pynt på desserter. Rigtig prinsessemad. Se bare de smukke vandbakkelser med hibiscuscreme og et gavmildt drys af hibiscussukker:

De er næsten for fine til at spise (men også kun næsten…).

Hvor er det dejligt med smukke blomster, der både kan nydes ude

og inde –

og med både øjnene og smagsløgene.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Hibiscus i glasset og på tallerkenen”

  1. Tørrede hibiscusblomster… det må jeg prøve. Det smager sikkert forrygende. Og så smuk en farve, det giver 🙂
    Jeg har småkigget efter en passende hibiscus til havehuset, fordi du skriver så pænt om den, men enten har jeg været de forkerte steder eller på det forkerte tidspunkt. Lykkes det ikke i år, kigger jeg videre næste år.
    Kh Lisbeth

    Like

Der er lukket for kommentarer.