Vanillegravad laks

Den første opskrift til efterårsfrokosten er vanillegravad laks. Men laks og vanille? Kan man det?

Det kan man. Med stort held. Vanillen giver et ubestemmeligt, lækkert strejf af duft og smag, der står godt til laksen.

Når det bare er til os selv, plejer jeg at lave gravad laks af en eller to lakseportioner. Nu var vi 12, og jeg brugte en hel, fersk lakseside – laks, vanillesukker, salt – og 24 timer i køleskabet.

Vanillesukkeret er hjemmelavet. Det er min spareudgave. Man skal jo næsten kreditvurderes, hver gang man køber en vanillestang, så det gælder om at bruge dem helt og aldeles op. Når jeg har brugt kernerne fra en vanillestang, skærer jeg stangen i 4-5 cm lange stykker og stikker dem i et glas med sukker. Jeg bruger af sukkeret, fylder op, stikker nye stænger i – det er ganske simpelt.

Har man ikke sådan et vanille-spareglas, kan man blande sukker med Tørsleffs vanillepulver. Det er heller ikke så ringe.

Til en hel side gravad laks skal man bruge:
3 spsk groft salt
3 spsk vanillesukker – eller 3 spsk sukker og vel to tsk vanillepulver
og en stor frysepose.

Hvis du bruger fersk laks, skal den i fryseren i mindst et døgn. Når den er tøet igen, skyller man den, dupper den tør med køkkenrulle, prikker den med en gaffel og gnider den med sukker og salt.

Derefter putter man den i en frysepose og binder en solid knude – eller hvis man har masser af plads i køleskabet, kan man lægge den i et fad med låg. Læg posen med laksen i køleskabet og vend den et par gange eller tre i løbet af det næste døgn.

Så er det bare at tage laksen ud af køleskabet, igen duppe den tør og skære fine skiver af den. Den får den lækreste, bløde konsistens – smelter næsten på tungen.

Vi serverede den på en bund af forskellige salater – portionsanrettet. Og her kommer jeg til at skuffe. Jeg fik ikke taget billeder af den færdige ret. Det var lige før, gæsterne skulle komme, og jeg skulle også lige have rent tøj på, så…

Billedet her er fra en helt anden gang og en helt anden laks. Men det er den farve, en hjemmegravad laks får.

Du har sikkert også fantasi nok til at forestille dig en skive smukt orange laks ligge på et lag af grøn og rød salat, ikke?

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Vanillegravad laks”

  1. Den ser da ret lækker ud. Jeg gravar også selv laks -blot salt og sukker, men af og til hakker jeg anisisop, esdragon eller sødskærm og lægger på nogle timer efter sukker-saltblandingen for at undgå evt jordbakteriers udvikling. Din vanilleparfumerede variant vil jeg da absolut prøve næste gang.

    Like

Der er lukket for kommentarer.