Klimavenligt oksekød

Klimavenligt oksekød – findes det? Ja, det gør det faktisk. Den korte historie er, at permanente græsmarker binder mere co2 i rodnettet, end der udledes fra de køer, der græsser på dem.

Den lange historie med ganske interessante historiske paralleller finder du her hos Økologisk Landsforening: Justitsmord på drøvtyggerne.

Men det jeg egentlig vil frem til: Vores køer går på permanent græs. De er klimavenlige, og det er nu, du kan bestille kød til hele næste års retter med oksekød.

Til efterårets simreretter, til vinterens supper, til oksemørbraden til nytårsaften. Til hverdagens kødsovs og chili con carne. Hakkebøfferne. Roastbeef i sandwichen. Osso buco. Oksebryst med peberrod. Vitello Tonnato. Grillbøfferne til sommer.

Hvis du i stedet for at gå i supermarkedet vil gå i fryseren, er det er nu, du skal bestille oksekød hos os.

Oksekød med fokus på dyrevelfærd og kødkvalitet.

De seks smukke Charolaiser, der har græsset på vores græsmarker siden foråret, løbet op og ned ad bakkerne, fået muskler og nydt livet i skyggen under træerne ved bækken, er nu ved at være klar. De har haft det godt, har fået omsorg og godbidder – og mest af alt masser af plads og masser af græs.

Man siger, at kød fra græsfodrede dyr er sundere, fordi det har et højt indhold af de flerumættede fedtsyrer omega-6 og omega-3. Så græsfodrede dyr er både bedre for mennesker og for miljøet.

Vi får slagtet i november, og kødet er klar til afhentning hos Aidt Slagtehus 16 dage senere.

Der bruges ikke kunstige modningsmetoder. Kødet er det, der hedder krogmodnet. På den gammeldags facon. I det hele taget er vi meget til den gammeldags facon, når det gælder mad.

Kødet bliver leveret, som du ser på billederne. Pakket i poser, klar til frysning. Det er kun hakkekødet, du selv skal fordele i mindre portioner, før du fryser det. Husk at klappe pakkerne flade, så de fylder mindst muligt i fryseren

Og hvor store portioner er det så, vi sælger ad gangen? Du kan bestille fra et helt dyr og ned til en ottendedel. Et helt dyr vejer nok 300 kg på krogen, som det hedder.

Det er vores erfaring, at de fleste førstegangskøbere bestiller en ottendedel. Året efter, hvor de fandt ud af, at de løb tør for kød ret hurtigt, bestiller de en kvart. Husk – det skal jo strække helt til næste november.

Vil du gerne vide mere? Så kan du ringe til husbonden på telefon: 6049 6467. Det er også nummeret til bestillinger.

God kold og klar søndag

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Klimavenligt oksekød”

  1. Fantastisk!! Hvis ikke det var forbi min mand har bestilt en hel ko (og et nyt fryseskab), så skulle jeg fluks bestille – jeg håber på muligheden næste år (selvom jeg næsten ikke kan udholde tanken om at spise de smukke dyr, du har gående).
    Tanker fra Anette

    Like

    1. Åh ja, Anette. Det er det evige problem. De er søde, og man synes måske nok, det er synd at spise dem. Men… spiste man dem ikke, var de der ikke. De blev end ikke født, for meningen med kødkvæg ligger jo i navnet. Det eneste, vi kan gøre, er, at give dem det bedst mulige liv og sende dem til et godt slagteri, hvor de ved, at stresset kød bliver sejt 🙂 Og så at nyde kødet og vise dyret respekt ved en god tilberedning. Ligesom i resten af naturen skal noget dø for at give andre mad.

      Liked by 1 person

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: