Mirabeller – også en gratis råvare

Det kan stadig lade sig gøre at finde mirabeller i hegnene. Men de har ikke været så gode i år, og der har ikke været så mange. Der blev kun til seks glas mirabellemarmelade.

Det var ikke mange. Tit har det set sådan ud, når jeg var færdig:

Nok til hele året og til værtinde- og andre gaver. Det var vist for koldt for bierne, da de blomstrede i marts.

Og mange af de mirabeller, der er i år, har rådpletter. De drysser ned fra træerne og ligger som et tykt og smattet lag på vejen – et lag, der lugter stærkt af gæringen i de rådne frugter.

Jeg var lige ved at springe over i år, for jeg kunne jo se, der ikke var meget at komme efter. Alligevel gik jeg op på marken med en spand for at se, om ikke der kunne blive til bare et glas mirabellemarmelade eller to, for det er jo sådan en dejlig marmelade, der bliver af dem. Og så er det endnu en af de gratis glæder fra naturens hånd. Man bør faktisk plukke…

Skulle du være så heldig at finde et mirabelletræ med pæne, modne mirabeller, så pluk!

Til marmeladen skal du bruge:
Mirabeller – så mange, du kan finde – eller orker at plukke
Sukker (hvor meget kommer vi til senere)
Rød Melatin til at stive marmeladen.

Pluk og skyl mirabellerne. Kom dem over i en gryde – og gå dem lige igennem endnu en gang, mens du har dem i hænderne. Dem med bløde pletter eller rådpletter, som du ikke så i første omgang – de skal kasseres.

Bring langsomt gryden i kog og lad mirabellerne koge helt møre. Cirka 7-10 minutter. Du skal ikke tilsætte vand. Mirabeller safter meget. (Laver du en stor portion, kan du tage fra til saft nu.)

Hæld de kogte mirabeller med saft og hele pivtøjet over i et dørslag og rør, rør, rør, til du ikke kan få mere igennem dørslaget. Kasser stenene.

Vej det, der blev tilbage. Kom massen over i en gryde og kog den op. Tilsæt 1/2 kg sukker pr. kilo. Bring det hele i kog og lad marmeladen koge et par minutter.

Du kan stive marmeladen med rød Melatin. Brug vejledningen på posen. Du kan også komme mere sukker i for at gøre marmeladen stivere, men så forsvinder det lækre, friske og syrlige pift, som marmeladen ellers har. Jeg anbefaler helt klart at stive marmeladen og spare på sukkeret.

Hæld marmeladen på helt rene glas – skyl med Atamon eller vodka.

Sæt låg på glassene med det samme.

Det er ikke den hurtigste marmelade. Måske var jeg lige en smule taknemmelig over, at der ikke var flere mirabeller. For ellers havde jeg nok stået der og rørt endnu. Jeg var altså også taknemmelig over, at der trods alt blev til seks glas, for har man først vænnet sig til at have marmeladen i huset, er den svær at undvære.

Og der er altså noget ved at plukke, sylte og lægge på lager til vinteren – og noget ved at gå ud og finde de gratis råvarer.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

3 kommentarer til “Mirabeller – også en gratis råvare”

 1. Jeg elsker det med at sanke eller samle forråd. Det er lidt hyggeligt at tage et glas sommer frem en iskold vinter aften. Så måske kræver det lidt men man vil nyde det senere.

  Skøn aften
  Charlotte

  Like

 2. Ja, der er bestemt noget over det der med at sanke og sylte. Vi har et enkelt mirabeltræ, og hønsene og jeg deler frugterne som vi spiser friske, og der er ikke flere, end vi kan følge med.
  For nogle år siden var min datter afsted ud på landet med nogle veninder. De kom forbi et mirabeltræ med modne blommer, og hun spiste af dem. De andre piger var meget forskrækkede, for de mente at de måske var giftige 🙂 Man skal jo ikke proppe sig med hvad som helst, man finder i naturen, men vi morede os lidt over at de ikke kendte mirabeller.
  God septemberdag til dig, Karen!
  Kh Nana

  Like

  1. Tøsebørn. Det er tit utroligt, hvad der findes af uvidenhed – oftest parret med ligeså utrolige mængder af skråsikkerhed 😀
   I de gode mirabelleår, vil der være nok til både høns og chicks til marmalade, mos, kager og saft.
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: