Målepinde i marts

Månedens målepindene er de ting, der gentager sig hvert år på cirka samme tid. Markører for årets gang. Dem skriver jeg om måned for måned i år. I dag handler det – overraskende nok – om målepindene i marts.

Marts er lysets måned. Den måned, hvor lyset for alvor kommer igen. Forårsjævndøgnet kommer omkring den 20., og kort efter går vi over til sommertid. Det er ikke lige mig det med sommertid. Jeg er træt på de forkerte tidspunkter og sulten på de forkerte tidspunkter. I det hele taget bare lidt rundt på gulvet i en uges tid.

I marts er erantis ved at afblomstre, vintergækkerne strækker sig og bliver langstilkede, og dorothealiljerne blomstrer i bedene sammen med scilla og påskeklokker. Sidst på måneden kommer de første botaniske tulipaner i vores have.

Det er tid til at finde forårspynten frem. Pynt med æg og små vaser med forårsblomster.

Tit er det påske i marts – i år falder den først midt i april, men det skal nu ikke forhindre mig i at pynte lidt påskeagtigt. For påske er jo lidt lig med forår. Man kan vel bare gemme det allermest gule til selve påsken, ikke?

Det er tid til at begynde at forspire. Der skal rulles potter, købes så- og priklejord, og frøposerne skal sorteres i ‘sås inde i marts’, ‘sås ude i april’ og så videre. Der bliver trængsel i vindueskarmen.

Jeg plejer også at klippe staudetoppene af i marts, så de nye skud kan komme til – mens jeg selv kan komme til for de nye skud. Og så skal krukkerne fyldes med hornvioler.

Der er endnu ingen blade på træerne, der kan mildne lyset, og solen skinner ubønhørligt skarpt ind gennem vinduerne og afslører alt det, der trænger.

Derfor er marts en god måned til tilbundsgående rengøring. Vinduerne skal pudses indvendigt, der skal vaskes gardiner, og i samme omgang kan man jo lige bytte lidt rundt på tingene i vindueskarmene og få et nyt og frisk forårslook – hvis de da ikke er fyldt med spirekasser.

Det sorte tøj, vi har gået med hele vinteren, bliver pludselig tungt og kedeligt i stedet for elegant. Vi trænger til farver og lethed, og det er næsten umuligt ikke at falde for et eller andet forårsfarvet tøj, som det stadig er alt for koldt at gå med – men pyt…

Sidste år var vi i USA hele marts, og vi kørte igennem flere tidszoner og klimazoner. Fra varme ved Stillehavet i Californien

til sne i Virginia. Det var bestemt ikke en helt almindelig marts. Bortset fra én ting. Lysets klarhed. På hele den nordlige halvkugle kommer lyset nu, og i marts er det altså bare allermest klart.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Målepinde i marts”

 1. Marts er en dejlig måned, ikke mindst som du beskriver den. Og dine små bronze?æg er bestemt alt for smukke til at blive reserveret til påske. Hvor ER de fine med vintergækker i.
  God kold regnvejrsmandag. (Haven har godt at vand og normale temperaturer.)
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Ja, det plisker og plasker. Jeg arbejder hjemmefra i dag med en artikel, der skal bankes i form af en sprogkyndig og sidder her og kigger ud på våde marker.
   Du kan tro, at de små forkobrede gåseæg ikke kun er til påskebrug. Jeg har dem fremme hele året – undtagen lige til jul. Men så er jeg glad for at se dem igen i januar 🙂
   Kh Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.