Melanzane alla Parmigiana – i en lettere udgave

Melanzane alla Parmigiana er en traditionel italiensk ret med aubergine og tomatsovs bagt i lag med masser af ost imellem lagene.

Når auberginen samtidig er stegt i generøse mængder olie, er det ikke ligefrem slankemad. Men det kan gøres lettere – meget lettere – og det er sådan, jeg plejer at lave retten. Med mindre ost og helt uden stegeolie til auberginerne. Opskriften har været på bloggen før – i 2012, så den kan sagtens tåle et gensyn.

Til den lette version skal du bruge:
1 aubergine – standardstørrelse
1 spsk salt

Til tomatsovsen:
1 lille hakket løg
2 fed hakket hvidløg
En håndfuld hakket frisk basilikum
1 dåse tomater
1-2 spsk olivenolie
Salt efter smag – et nip sukker og en spsk æbleeddike
3 spsk fintrevet parmesan/grana

Start med at skære auberginen i skiver.  Drys skiverne med salt og lad dem trække vand ud i en times tid. Skyl dem og steg dem på en tør grillpande til de er gennemstegte og bløde.

Lav tomatsovsen, mens auberginerne steger. Steg løg og hvidløg i lidt olivenolie, til løgene er klare. Tilsæt tomater, et nip sukker og et lille skvæt æbleeddike. Lad tomatsovsen koge stille, mens auberginerne steger, og rør den hakkede basilikum i til sidst.

Riv parmesanen på den fine side af rivejernet.

Find et lille ovnfast fad, smør det med olivenolie og læg et lag auberginer i bunden. Fordel tomatsovs over, drys med revet parmesan og gentag, til der ikke er mere at fordele. Slut med tomatsovs og ost og bag retten ved 200 grader, til osten er smeltet, og sovsen bobler lystigt.

Vi fik retten første gang på Sicilien i foråret 2012,

og i den lettere version har den været på menuen ret ofte siden. Især om vinteren, hvor man trænger til varme og farver – også i maden.

God onsdag.

P.S.: Det går stadig fint med hundene her på tredjedagen, selvom Fie stadig kan få et flip i ny og næ. Lige nu ligger de trygt i hver sin kurv i køkkenet, og jeg kan høre søvnig grynten helt herop til computeren 🙂

 

 

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “Melanzane alla Parmigiana – i en lettere udgave”

 1. Uhhmmm så lækkert, og det skal vi også have i aften. Er begyndt at spise mindre kød, og denne ret er da et hit så. Dejligt det hjælper på Fie, at have guvernante på 😉
  Smuk dag til jer ❤️

  Knus, Lone

  Like

  1. Grøntsager er god mad. Hvis kødet bliver tilbehør, går det ikke helt galt 🙂
   Vi nyder også fremskridtene. Det er selvfølgelig ikke et mirakel, der sker på én gang, meeeeen….
   Rigtig dejlig frostdag til jer også.
   Kh, Karen

   Like

   1. Det lyder godt med bønnefritter til. Det eneste minus ved den ret er, at det tager en krig at stege auberginerne. Det går meget hurtigere, når man drukner dem i olie, men så får man ondt inde i maven og flere deller udenpå 🙂

    Like

Der er lukket for kommentarer.