Blus på piben ved hoveddøren

Shhh – vi har sådan en. Sådan en med det der navn, der er særdeles politisk ukorrekt. Ja, den har ikke skiftet navn endnu. Den hedder virkelig Tobakspibeplante.

Rystende. Hvilke konsekvenser kan det ikke have for børn, der kommer til hoveddøren? Nej – lad os rydde ud i sproget. Redigere alle for tiden ukorrekte vendinger væk. For findes ordet ikke, findes begrebet heller ikke. Det ved vi jo. Kloge mennesker i ministerier har for eksempel fjernet ordet ghetto, og nu er der ingen ghettoer mere. Af hjertet tak.

Men grunden til, at planten hedder, som den gør, er nem at se for os, der er gamle nok til at have set sådan en. En god, gammeldags tobakspibe. For blomsterne ligner grangiveligt en bedstefarpibe fra gamle dage.

Piberne er ikke så store. De sidder inde mellem løvet, der nok er grunden til, at de fleste anskaffer sig sådan en. For de store, lysegrønne blade er smukke.

Og de danner den fineste portal over vores hoveddør.

Planten er fire år gammel, og det er først i år, den blomstrer. Den startede lidt stille – forståeligt nok, når den er plantet helt mod nord – men her sidste år tog den fart. Den skulle bare have lidt tid til at etablere sig.

Det er en rigtig dejlig og frodig plante. Også selvom den nok snart skifter navn. Til noget med en VVS dims? Sådan en, der krummer sig under en vask? Det ville nok være meget, meget mere acceptabelt, ikke? Eller?

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “Blus på piben ved hoveddøren”

 1. Tak for dit fine indlæg med billeder, så vi rigtig kan se planten og stativet. Jeg så den i en åben have her i Roskilde, hvor fire stængler i alt fik lov til at vokse på to tråde. Det gav to fint grønne, smalle og lodrette planter på muren.
  Det så også helt fantastisk ud. Men det lyder nu smart med det stativ til at vokse på, som I har, så der kan sættes gran i om vinteren.
  VH Nina

  Like

 2. Hahaha kære Karen
  Altid med lidt humor i dine dejlige indlæg. Den er godtnok flot tobakspiben, som den snor sig op langs hoveddøren.
  Rigtig god weekend

  Knus, Lone

  Like

 3. Kære Karen
  Jeg har faktisk aldrig set blomsterne. De ligner grangiveligt det der, vi ved nok…
  Og bladene er jo bare megafantastiske og frodige.
  Smart, det med rebet.
  Kh Lisbeth

  Like

 4. Den er så utroligt fin omkring jeres dør! Jeg spurgte dig om den sidste år fordi jeg faldt for de grønne blade, og jeg tænkte egentlig ikke over hvorfor den hedder tobakspibe, men det kan jeg da se når du viser blomsterne. Vi håber den for lov til at beholde sit navn 🙂
  Kh Nana

  Like

Der er lukket for kommentarer.