Julehistorier fra gamle dage

Sidste år fortalte jeg om den gamle samling af kriminoveller, jeg har arvet fra min mormor. Mord til Jul hedder den. Den slags gamle historier holder jeg rigtig meget af. Derfor blev jeg også så glad, da jeg i en rodekasse i en genbrugsbutik fandt de to her.

Den, der ejede bogen en gang for længe siden – har skrevet sit navn i bogen med omhyggelig skråskrift. Man kan næsten, hvormeget hun koncentrerede sig om at skrive pænt. Grethe, hed hun – og i parentes har hun skrevet ‘Store Grethe’. Der har nok været både en Lille Grethe og en Store Grethe i klassen?

Bøgerne er fyldt med historier fra en anden tid. Den ene mangler årstal, og den anden er fra 1941. Under 2. verdenskrig. Der kunne man nok have brug for en opmuntrende julehistorie.

Sproget i historierne er spændende. Ordrigt. Beskrivende, spændingsskabende. Historier med værdier som mod, ærlighed, venskab og eventyrlyst – og om, hvordan julen kan finde ethvert hjerte på trods af verdens ondskab. De minder mig om de børnebøger af min fars, som jeg læste som barn. Tarzan, Peder Most, Skatteøen.

Nu ligger historierne fra dengang på mit natbord – sammen med Claus Dalbys Hvid Jul. Julebøger af vidt forskellig art, men alle inspirerende – og meget julede.

Fortæl mig om de julebøger, du holder mest af. Måske vi kan inspirere hinanden? Alle har brug for et godt læsetips – også til jul.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Julehistorier fra gamle dage”

 1. Åh, jeg elsker gamle børnebøger! Og det gjorde jeg også som barn. Min mormor havde Lillian-bøgerne som foregik på De vestindiske øer, af min mor fik jeg Flemmingbøgerne og den bedste bog ever hedder Pottemager Bro og hans Søn. Den stammede fra min fars barndom, og jeg kan ikke komme over at jeg har mistet den undervejs. Nå-men julebøger har jeg ikke rigtigt nogen af, Karen, så der kan jeg ikke komme med input. – Og så alligevel: Min yndlings julehistorie er Auggie Wren’s Christmas Story. Den gør eftertænksom.
  Tak for et indlæg der har sat mig i en stemning fuld af gode historier!
  Kh Nana

  Like

  1. Auggie Wren’s Christmas Story kender jeg ikke – den vil jeg fluks finde. Jeg var også vild med de gamle bøger – især Peder Most bøgerne. Og jeg vil ikke udelukke, at de har præget mig en del. Både sprogligt og værdimæssigt. Men det er nok ingen skade til 🙂
   Kh, Karen

   Like

   1. Paul Auster skrev den til NY Times, og siden blev den indarbejdet i filmen Smoke. Jeg er ellers ikke SÅ vild med Auster, men både Smoke og Auggie Wren holder jeg meget af.
    Jeg vil heller ikke udelukke at moralen i Flemmingbøgerne har påvirket mig 🙂

    Liked by 1 person

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: