Blommesovs til Gammeldags Oksesteg

Frugt og kød har man brugt meget sammen i gamle dage. Solbær til frikadellerne, rysteribs til karbonaderne, gele i vildtsovsen… Det er en rigtig god ide, for frugtens syre giver et smukt modspil til kødet.

Tendensen med at genopdage de gamle opskrifter breder sig, og nu til dags tilføjer man lidt hist og her for at give retterne et mere moderne udtryk. Det er altid godt med lidt fornyelse – bare man ikke smider barnet ud med badevandet.

Her er opskrift på en nogenlunde traditionel blommesovs, der egner sig rigtig godt til gammeldags oksesteg.

Man skal bruge:
1 gammeldags oksesteg – tykkam for eksempel
Salt, peber, en dusk timian, smør til bruning og vand.

Til sovsen skal man bruge:
Stegeskyen
300 g blommer (udstenede og skåret i halve)
Salt og sukker efter smag – og måske et skvæt portvin.

Gnid stegen med salt og peber. Brun den grundigt på alle sider i smør – brug en stegegryde. Hæld vand ved, så det står halvt op om stegen, læg et par duske timian ved og lad den simre mør. Det tager et par timer – plus/minus afhængigt at stegens størrelse. Kernetemperaturen skal være 70 grader.

Tag stegen op og pak den ind, så den holder varmen. Skum stegeskyen af for fedt og kog væden ind til omkring 3 dl. Tilsæt blommerne og lad dem simre med i en 10 minutters tid. Smag til med sukker og salt og måske en sjat portvin, hvis du har det på lager. Det er ikke strengt nødvendigt.

Mængden af sukker afhænger helt af, hvor søde eller sure blommerne er, og af dine egne smagsløg. Sovsen skal ikke være sur, men heller ikke decideret sød.

Som tilbehør fik vi kartoffelbåde, bønner fra haven, bagte hvidløg og rødløg (skum lidt stegefedt fra stegegryden undervejs, put det i bunden af et ovnfast fad og læg overskårne løg og hvidløg med skærefladen nedad i fadet – bag på 200 grader i en halv times tid).

Klassisk, men alligevel med et moderne twist.

Alle 11 kilo blommer er nu udstenet og enten syltet eller lagt i fryseren.

Man får nogle sjovt farvede fingre af den slags, og det tager et par dage, før de får deres oprindelige farve igen. Men det er bestemt umagen værd. Udover det rent fysiske (en dejlig blommemarmelade lavet efter opskriften fra Den Grønne Syltebog,  blommechutney, og en lækker blommetærte) giver sådan en høst en fantastisk følelse af overflod. Aldrig føler man sig så rig, som når man fylder lagrene i høsttiden.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

13 kommentarer til “Blommesovs til Gammeldags Oksesteg”

  1. AMMEN GUUUU så lækkert.
    Jeg har også altid brugt blommerne til sauce, og især her i efteråret er det bare så lækkert. Vil bare lige sige at portvinen ER et must hahaha. Og så er der næsten ikke noget bedre end bagte hvidløg. Jeg kunne lave tusind og så bare et godt brød til MUMS
    Hvis jeg viste Hall det her indlæg ville han sige: du plejer også….. skal vi ikke…. det er så længe siden…. nu går JEG i køkkenet 😉
    Heldigvis er han rigtig god til at lave mad, og tager tit grydeskeen i hånden, Ikke fordi jeg ikke har lyst, men der er noget andet der tager min tid disse dage 😉
    Men er godtnok nødt til at få vores blommer ind imorgen….

    Rigtig god aften kære Karen
    Knus Lone

    Like

  2. Du er vel nok god til at finde på.
    Selv om det handler om blommer, som jeg jo desværre ikke har, så stjæler jeg i stedet ideen med de bagte løg med skærefladen nedad. Løg, der steges/bages, bliver så lækkert søde, så jeg glæder mig til også at prøve denne version.
    Kh Lisbeth

    Like

    1. En anden god version er den med at rulle et stykke bacon omkring et løg, hvor man har skåret bunden af, så løget kan stå og toppen af, så man kan dryppe toppen med balsamico og drysse den med lidt rørsukker. Det er en himmerigsmundfuld. Verden er bedre med bacon 😉
      Kh, Karen

      Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: