Nematoder mod dræbersnegle

Det er nu, sneglene lægger æg i stor stil og sikrer næste års plage. Derfor snakkede jeg i sidste uge med Morten fra Zinkbakken.dk om at prøve nematoder, inden det er for sent.

Vi har forfærdeligt mange snegle, fordi vi bor omgivet af græsmarker, så der skal sættes ind på alle fronter.

Du kan vande dem ud, men du kan også bruge kannibalmetoden, sagde Morten. For at bruge kannibalmetoden skal man have to ingredienser. Den ene er snegle og den anden er en pakke nematoder. De første har vi rigeligt af, og det andet købte jeg hos Zinkbakken.

En stor pakke Nemaslug. Nematoder. Ufarlige for mennesker og dyr – bortset fra snegle.

Nematoderne er små rundorme, ca. ½ mm lange, der kun angriber snegle. Nematoderne inficerer dræbersneglene, så de mister appetitten, og holder op med at spise.

Egentlig står der på pakken, at nematoderne skal vandes ud på jorden der, hvor sneglene holder til. Det kræver bare rigtig mange nematoder, og de er jo ikke gratis.

Man kan også bruge kannibalmetoden, som Morten anbefalede. Den er temmelig ulækker, men mere målrettet. Man samler snegle, klipper dem over og blander den ækle masse med nematoder.

Så går man rundt med spanden og den lille planteskovl og smider en klat her og der ved havens hotspots for snegle.

Det varer ikke længe, før de andre dræbersnegle kommer glidende ud fra deres skjul for at fortære deres døde artsfæller. Hvorved de også bliver inficerede og dør og så videre og så videre. Skruen uden ende – forhåbentlig.

I går formiddags, hvor græsset var godt vådt efter nattens regn, fulgte jeg vejledningen. Det tog knap en time at samle og klippe et par hundrede snegle, røre nematoder i den ufatteligt klamme spand og gå rundt og smide klatter her og der, hvor sneglene holder mest af at være.

Allerede en halv time efter var der masser af snegle i gang med at guffe blandingen, og her til morgen æder de endnu. Nu venter jeg bare – og jeg skal nok fortælle om resultaterne, når der er gået et par dage.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

16 kommentarer til “Nematoder mod dræbersnegle”

 1. Puuuh en klam affære hehe
  Hvor er jeg taknemmelig for Andersine og Rasmus. Og jeg tør næsten ikke skrive det…. men er begyndt at tage snegle MED HJEM Hahaha for vi har har ikke en eneste tilbage i haven, efter ænderne flyttede ind.
  Men din metode er god hvis ikke der er ænder.

  Rigtig god dag kære Karen
  Knus Lone

  Like

 2. Selvom jeg slet ikke er sart, så lyder det altså også som den klammeste blanding i mine øre. Men det lyder effektivt, er spændt på at høre hvordan det kommer til at virke på sigt.
  Vi er også voldsomt plaget af snegle, dog er det mest de store med hus i år, men de æder også, vil næsten sige mere end dræberne.

  Like

  1. En snegl er en snegl, Anette. Det kan vi hurtigt blive enige om. Der er en del sentimentalitet og følelser involveret i det med den slags massedrab, og man tillægger snegle med hus mere positive egenskaber. Sikkert fordi vi er vant til dem, men de kan altså også lave en del ravage. Så det må man sætte sig lidt ud over, hvis man vil have reddet sin have fra den grådige gnasken.

   Like

 3. Kære Karen Det var en fantastisk ide, er selv ved at gå til over alle de storædende snegle. Super beskrivelse. Jeg har dit link på min blog , undskyld svartiden . Dagene nærmest flyver afsted. Hav en vidunderlig uge søde. Knus Tina

  Like

 4. Uf de snegle. Det er god, at bekæmpe hvor ender vi ellers . Her hos os har jeg kun set 5 snegle og de har alle mistet livet. vi har fast været på sneglejagt og det ser ud til at være nedadgående . men der skal nok sidde nogle i skjul og grine af mig så det bliver spændende at følge dit projekt ,så kan vi også sætte ind som du gør. Hygge herfra

  Like

  1. Uh, du er heldig. Fem snegle kunne jeg tage for hvert skridt i går morges i haven. Derfor gik det også så hurtigt. Men du har helt ret. Også hvor der kun er fem, skal de bekæmpes, for hver snegl kan blive til 400 på en sæson…. Gys….

   Like

 5. Det lyder vel nok som en god løsning. Vi har ikke mange snegle, men selv i små mængder er de trælse, når de lige har snuppet et par hostablade. Jeg er spændt på resultatet over lidt tid. Held og lykke.

  Like

  1. Tak 🙂 Vi har jo utroligt mange. Jeg samlede faktisk to portionier snegle i går – en om formiddagen og en sidst på eftermiddagen. Det var ca. 400 af dem, og så ved man jo, at der er mange flere, end man ser. Det kan kun blive bedre.

   Like

 6. Hvis det virker, er det da bare fantastisk! Det lyder en smule ulækkert, men jeg er sikkert på at jeg kan afsætte jobbet til Søren som ikke er sart med den slags 🙂 Vi afventer spændt udfaldet!
  God ny uge til jer!
  Kh Nana

  Like

  1. Når man er i krig, nytter det jo ikke noget at være sart 🙂 Men kan det uddelegeres, skader det jo ikke. Jeg har lige været ude, og de æder endnu. Så kan de lære det.
   Også god ny uge til jer – den er i hvert fald startet smukt med morgendis og en sol, der brød igennem. Hvor jeg dog elsker den her årstid!
   Kh, Karen

   Liked by 1 person

  1. Vel er det klamt, men hvad gør man ikke for at komme af med de kryb – eller i hvert fald begrænse dem lidt? Hvis nu alle i et villakvarter gjorde det på samme tid, ville det virkelig rykke…

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: