Glæde, vækst, blomstring og høst

Efter kun at have fået en enkelt halvspist squash, en håndfuld bønner og midten af to spidskål ud af en hel køkkenhave sidste år, bliver man så glad af at hente kål efter kål og squash efter squash ind fra højbedene i år.

De første voksbønner er også modne, og snart følger alle de andre bønner efter. (Prøv i øvrigt voksbønnerne kogt, dryppet med citron og olivenolie og drysset med parmesanflager.)

På trods af en kold og våd sommer, er der masser at hente. Krøllet salat, der kan spises med mormordressing, kørvel til krydrede dressinger, ærtepure og fyldte æg, dild til rejesalat og sprøde bladselleri helt uden gnavemærker.

Rent økonomisk kan det ikke betale sig at købe højbede og købe jord, ukrudtsdug og flis til at lægge omkring dem. Men mentalt er fortjenesten ufatteligt stor, for glæden ved at hente sine grøntsager i haven er mange gange større, end fornuften byder.

I det hele taget kommer glæde så tit af at se noget vokse og blomstre. Jeg blev så urimeligt glad, da jeg i går fik øje på to små, fine blomster i den stikkende kaktus i det store glas i vindueskarmen ovenpå.

Tænk, at sådan en lille prikken en, kan få så kønne blomster. Egentlig synes jeg, kaktus er lidt kedelige (helligbrøde at sige den slags, når de nu er lige så moderne, som de var i 70’erne…), men når der kommer sådan to små skønheder fra dem, tilgiver jeg dem alt. Hvad søren – vi andre er jo heller ikke lige spændende hver dag, vel?

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Glæde, vækst, blomstring og høst”

  1. Til dem, der siger “Ka’æ betål’ sig!”, har jeg svaret parat: “Hvad synes du da, 1 kg glæde skal koste?!”
    Karen, hvad hedder din usædvanlig smukke kaktus med de hvide blomster – og skal der et særligt held til at få den til at blomstre udenfor?

    Like

    1. Jeg ved ikke, hvad den lille kaktus hedder. Den er købt i et pakke med tre, som jeg syntes lige passede ned i det store glas – der i øvrigt står inde i vindueskarmen ovenpå. Jeg tror, der er for vådt til kaktus ude – i hvert fald det meste af tiden 🙂

      Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: