Et hurtigt brød med hvidløg og rosmarin

I dag er det fredag, og i aften skal vi have nippemad – noget med grillstegte artiskokker i olie og røget laks tror jeg.


Og sådan et hvidløgsbrød med rosmarin til. Et hurtigt brød til en forårsweekend, hvor haven nok bliver prioriteret højere end køkkenet.

Et brød, man kan sidde og nippespise af samtidig med, at man nipper til et stort glas vin.


Hvis man husker at sætte dej til langtidshævning om morgenen, er det bedst. Men glemte man det i morgenforvirringen, er der ingen grund til at fortvivle. Brødet kan være færdigt på halvanden time.

Man skal bruge:
100 g speltmel
400 g hvedemel med 12% protein
20 g gær (5 g hvis du langtidshæver)
4 dl vand
1 tsk salt
2 spsk finthakket rosmarin
5 fed finthakkede hvidløg
Flagesalt (eller almindeligt groft salt – ingen grund til ekstra indkøb…)
2-3 spsk olivenolie

Hæld vand, gær og speltmel i en skål. Pisk det godt sammen, så der ingen klumper er. Tilsæt hvedemel og salt og rør det sammen. Bare så alt er vådt, og dejen er blevet til en klistret klump. Ikke noget  med at ælte i århundreder – det er lynbrød det her.

Put et stykke bagepapir i en lille bradepande og hæld en sjat olivenolie i. Smør bagepapiret med olien. Vælt dejen over i formen og hæld endnu sjat olivenolie ovenpå. Nu er dejen nem at forme med fingene. Bred den ud, så den fylder formen. Drys med finthakket hvidløg, hakket rosmarin og flagesalt. Klap det lidt fast og lad dejen hæve i formen en times tid.


Bag brødet i 20 minutter på 225 grader. Tag det ud af formen, fjern bagepapiret, sæt brødet på en rist og giv det 5 minutter mere i ovnene – nu med varmluft og stadig på 225 grader, så bunden også bliver sprød. Tag brødet ud og lad det køle af på risten.

Det var halvanden time – og nu er der brød.

Jeg er startet på arbejde – på halv kraft ganske vist – men hovedet orker ikke mere. Derfor er det også rart at have noget hurtigt, nemt og lækkert på repertoiret, når man kommer hjem. Jeg mener – nok har jeg slået hovedet, men maven fejler jo ikke noget…


God forårsweekend.

Save

Save

Save

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

9 kommentarer til “Et hurtigt brød med hvidløg og rosmarin”

 1. Ja, det er et skønt brød du har på banen her. Jeg bager det ret jævnligt – har dog ikke prøvet med hvidløg på toppen, det skal lige afprøves.
  Fortsat god bedring med hovedet – og god fornøjelse i haven. Jeg er helt sikker på, at du trives i den nu 🙂

  Like

 2. Slike brød er kjempegode og anvennelige til både supper, gryteretter, ost og nesten hva som helst. En hyggelig blogg har du og jeg kommer snart på besøk igjen. God helg. Beste hilsen Ingrid

  Like

 3. Jeg elsker sådan nogle brød. Både fordi de smager godt, og fordi de er nemme at lave 🙂 Jeg er så dårlig til det med langtidshævning; jeg kan åbenbart ikke tænke så langt frem i tiden … Men det går jo alligevel som du også skriver.
  Dejligt at høre at du er tilbage på arbejde, selv om det er på halv tid. Og nu får du forhåbentlig to stille solskinsdage til at komme dig endnu mere i.
  Kh Nana

  Like

  1. Jeg plejer at sætte mel frem på køkkenbordet, når jeg går i seng, så det er det første, jeg ser, når jeg kommer ned om morgenen. Så husker jeg at lave dej til langtidshævning 🙂

   Like

 4. Tak for din gode og inspirerende blog.
  Jeg har haft god fornøjelse af din opskrifter.
  Især krydderkagen, og opskrifterne på restemad har jeg brugt en del😊
  Godt at høre at du har det bedre med hovedet,godt det ikke gik værre,selv om det nok har været mere end rigeligt.

  Jeg nyder dine små hyggelige historier om din hund og kat
  De nyder livet kan man virkelig se…………….vi har selv en dejlig samojedehund,,så det er sjovt at følge dine,,jeg synes særligt den historie med katten der låner hundens seng var rigtig sjov, utroligt at den stakkels hund fandt sig i det😊

  Rigtig god weekend
  Grethe

  Like

  1. Tak, Grethe – det var dejligt at høre fra dig, og jeg er glad for, at du kan bruge opskrifterne. Jeg tænker tit, at der nok egentlig ikke er andre end mig, der gider historierne om dyrene, men du gør også, og det er jeg glad for. De er de skønneste kræ, og de er med til at sætte kulør og varme på dagligdagen. Samojeder er også skønne hunde 🙂
   Rigtig god mandag!

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: