Forårshavens lilla skønheder

Der er noget særligt ved de lilla blomster i foråret. De første lilla krokus.

Billede2

De står så smukt sammen med vintergækkerne.

Picture1

De lilla hornvioler i potterne.

Billede4

De små iris reticulata.

Billede9

Og de underskønne vibeæg.

Billede5

I år er der kommet en ny slags vibeæg til hos os. Endnu en mørk skønhed i krinolinekjole med gule kanter.

Billede7

Jeg har sat masser af de løg i bedene igennem årene, men de er aldrig kommet. Denne gang lagde jeg løgene i en potte, og det gjorde en forskel. Nu er de der, og de er lige så kønne i virkeligheden som på billedet.

Hvad er det, der gør, at vibeæg ikke vil komme fra løg i jorden hos os, men at de gerne vil vokse videre og komme igen år efter år, hvis de starter livet i en potte? Er det den tunge lerjord, der simpelthen får løgene til at rådne, før det får et rodnet? Er det mosegrisene? Er det for lidt kalk i jorden – eller for meget? Eller? Jeg ved det ikke, men pottetræning før liv i haven har vist sig at være en rigtig god ide.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

10 kommentarer til “Forårshavens lilla skønheder”

 1. Smiillll, til pottetræning, men det er vel dine babyer. Den nye vibeæg er så sød, ligner nærmest en vild en. Opdagede at jeg havde sat vibeæg sidste år, de første af slagsen på denne matrikel, de står så tørt som noget, i vores sandede jord og op af en birk, den er kommet så fint frem nu. Men det lader også til at du har opdaget det med “tørken” og vibeæggene;-)

  Like

  1. Sjovt, at du lige skriver nu, for jeg var i gang med at læse din blog om din fødselsdag 🙂 Der må være noget telepati i det? Jo, jeg har det med at tænke på mine spirer som små blomsterbørn, som jeg skal give den bedste start i livet – og det inkluderer pottetræning 😀

   Like

 2. Pudsigt at vibeæggene skal have pottetræning for at trives:-) Spøg til side, så tror jeg også, at våd jord kan gøre det af med dem.

  Like

  1. Sådan er det jo med unger – også blomsterbørn 🙂 Våd jord er farligt for de fleste planter med knolde og løg, og vores tunge lerjord holder godt på vandet. Det er rart, når det er en tør sommer, men ellers er det mest til besvær…

   Like

 3. Hej Karen Engell Sikken en flot kat.. Ved du hvofor mine mejser sider på redekassen og hakker på træet ligesom en spætte.. Kassen er ny og er af frisk træ.. De hakker omkring hullet syntes jeg.. Det er en mejsekasse ..De har gjort det 4 dage nu..måske er hullet også stort nok til musvitter jeg ved ikke hvad forskellen er.. Herlig hilsen.. .

  Like

  1. Musvitter er jo også mejser. Hvilken mejse er det, der hakker? Er det spætmejsen? Vores spætmejser har hakket i træet omkring hullet til stærekassen. De hedder ikke spæt-mejse for ingenting 🙂

   Like

   1. Næhh det er en blåmejse. Jeg har hørt om det før, men ikke fundet svar på det spørgsmål omkring det hakkeri på redekassen.. Jeg har været inde og kikke. Spætmejsen er mere almindelig der hvor du bor i vest Danmark.. Jeg syntes der stod der var knap så mange af dem.. i det hele taget. .When the answer is blowing in the wind..

    Like

   2. Jeg har lige googlet det, og det lader til at være almindeligt, men man har ikke nogen forklaring på det. Mærkeligt.
    Vi har mange spætmejser her, men også sumpmejser, halemejser og de almindelige musvitter og blåmejser.

    Like

 4. Godt det lykkedes med fritillariaerne nu. Nogle af mine druknede, da der stod meget vand for en måneds tid siden, så de er ikke dukket op i år. Sikkert en god idé med pottetræning først 🙂
  Kh Lisbeth

  Like

  1. De ‘almindelige’ vibeæg jeg har, startede også deres liv i potter. Dem jeg lægger, de dør, men dem jeg planter ud overlever. Så det er nok det, der skal til. Jeg tror, fugt er deres største fjende, men jeg ved det ikke. Næste weekend starter jeg på at lave et lille ørkenbed. Er stabilgrus i bunden og så sten og ral nok, eller skal der også lidt jord i? Det er til de små gule iris.
   kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: