Sig månen langsomt hæver…

Sig månen langsomt hæver,
den gyldne stjerne svæver
på himlen klar og blid;
vor skov er tavs og stille,
og hvide tåger spille
på engen rundt ved aftenstid.

Billede4

Det er nymåne, og månen står som en babynegl på himlen, mens det sidste genskin fra solen – nu sent, sent om aftenen – stadig farver horisonten rød. Man kan se hele månens omkreds, selvom det kun er det lille segl, der lyser.

Som taget ud af ‘Sig månen langsomt hæver’. Det er en gammel sang. En salme. Poetisk og smuk – både tekst og melodi. Og med nogle ret kloge ord, der nok er værd at huske sig selv på i ny og næ – for nu at blive i måne-terminologien:

Betragter månens bue,
den kun er halv at skue
og er dog hel og rund;
så er vel flere sager,
som nu vort hjerte vrager,
fordi vi halvt dem skuer kun.

Tekst: Matthias Claudius, 1783
Melodi: J. A. P. Schulz, 1790

God onsdag

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

9 kommentarer til “Sig månen langsomt hæver…”

 1. Nå Karen, jeg opdagede lige at jeg efterabede dig, tænker at det måske er sket fordi jeg jo kender denne skønne sang og så har den nok rumsteret i hovedet efter jeg læste dit indlæg i morges. Dagen går, det bliver aften og jeg er ude at køre, der er det mest skønne mosebryg, kommer hjem og skal selvfølgelig tage billeder. Hvad dukker så op i min hjerne, en sang som jeg hørte fra morgenstunden, som jeg lykkelig havde glemt alt om at du også skrev om………altså den hjerne, sorry. Syntes lige jeg var god ha ha ha, gamle kone ;-). Skriver det lige på egen indlæg, så folk kan læse at nu rabler det for hende, altså fru Bruun ;-), Sorry Karen, kh og knus Margit

  Like

  1. Skal vi ikke bare kalde det inspiration? Du inspirerer jo også mig, Margit. Som du kunne se dengang i mit ‘efteraber’ indlæg om de små bog-grantræer. Men den er en ørehænger, den månesang, så jeg kan godt forstå, du ikke kunne få den ud af hovedet 🙂

   Like

 2. Ja Karen, og jeg havde den største lyst til at skrive “og vi voksne skal heller ikke fjoge rundt, inden vi skal i seng.” Det er vigtigt at stemme sindet til natten.

  Like

 3. Jeg kunne forestille mig, at den også har den rigtige “beskaffenhed” som godnat-sang til børn. Min mor sang altid “Sov sødt barnlille” for os, og den har jeg sunget for begge mine børn. De elskede vores faste aftenprogram og godnat-ritual – det er så vigtigt, at de føler sig trygge og afslappede, når de skal sove.

  Like

Der er lukket for kommentarer.