Langtidsstegt nakkesteg med italiensk inspiration

En duft af steg, rosmarin, salvie, citron og hvidløg fylder huset og får tænderne til at løbe i vand. Middelhavets krydderier og dufte.

Sådan en grisenakke har mange sener (ellers kunne grisen jo ikke gå med oprejst pande), og den har en del indbygget fedt. Derfor har nakkesteg brug for langsom og stilfærdig tilberedning, hvis fedtet skal smelte af, og senerne blødgøres med en smeltende mør steg som resultat.

Pulled pork er en god mulighed, men det er jeg ærligt talt ved at være bare en anelse træt af. Almindeligt langtidsstegt med krydderurter fra Middelhavet og nærmeste omegn var langt mere tillokkende. Og der bliver en skøn sovs ud af stegeskyen.

Man skal bruge:

1 stk. nakkesteg – vores var på godt 1,5 kg.
En god håndfuld hakket rosmarin og salvie
3-4 fed knust hvidløg
Revet skal af en økocitron
Salt og peber og vand til fadet.

Rids sværen, hvis din nakkesteg har svær på. Ned til kødet, men ikke ind i kødet. Læg stegen i et ovnfast fad. Skyl og hak krydderurterne, knus hvidløget og riv citronskallen. Bland det hele med en tsk salt og gnid stegen grundigt med blandingen. Lad overskuddet stege med – bare lad det ryge ned i fadet, der ligger det godt og giver smag til sovsen.

Hæld vand i fadet, til det står ca. 1 cm højt og sæt stegen i en kold ovn. Sæt temperaturen på 160 grader og gå så i haven – eller hvad du nu har lyst til-  i de næste fire timer.

Når du kommer ind igen, er det ved at være tid til at lave tilbehør. Mål kernetemperaturen. Den skal være på godt 75 grader. Hellere 80 end 70, for kødet skal være helt mørt.

Tag stegen ud af ovnen og pak den ind i folie. Er det en nakkesteg med svær, så skær sværen fri fra stegen. Den kan grilles sprød bagefter.

Skum stegeskyen af for fedt – der en en del, og det skal ikke med i sovsen. Hæld skyen i en kasserolle og kog den lidt ind. Smag til. Er den for salt, kan en lille sjat fløde gøre underværker. Jævn sovsen med meljævning eller Maizena rørt ud i lidt koldt vand. Giv sovsen en klat kulør for det kunstnerisk indtryk.

Billede3

Smør sværen med lidt af fedtet og læg den ind i ovnen på grill med varmluft, til den popper op og bliver sprød og knasende.

Billede1

Server med kogte kartofler og en salat af blandet grønt, snittet forårsløg, frisk basilikum og tomater. Forårsfrisk, men fyldig smag. Rigtig lørdagsmad.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: