Gratinerede rodfrugter – varmt og lækkert

Et fad med gratinerede rodfrugter er varm og hyggelig mad. Comfort food, som englænderne kalder det.

Billede2

Man skal bruge en blanding af kartofler, gulerødder, pastinakker, jordskokker, porrer – eller hvad man nu har og har lyst til – 

skåret i små tern og kogt næsten møre.

Til gratineringssovsen skal man bruge:

1 stort løg i tern
1 spsk smør
1 generøs spsk mel
1 dl mælk
Kogevand fra grøntsagerne
Salt og peber

og – fintrevet parmesan eller grana – rigeligt.

Gør grøntsagerne i stand, skær dem i tern og kog dem i en gryde med lidt salt, til de er næsten møre. Husk at gemme kogevandet. Kogevand fra grøntsager er tit glemt, men det er fantastisk til sovs og suppe. Det eneste kogevand, man ikke skal bruge, er kogevand fra bønner.

billede10

Hak løget og sauter det i smør, til ternene er klare. Drys melet over og rør. Tilsæt mælk, rør blandingen blank og glat, og spæd til med kogevandet, til sovsen har den rigtige konsistens – cremet, blød og lækker. Smag til med salt og peber.

Smør et ovnfast fad og bland sovs og rodfrugter i fadet. Drys med parmesan og gratiner fadet i ovnen, til osten er gyldenbrun, og sovsen bobler.

billede11

Varme helt ud i tåspidserne.

God frysende, blæsende torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

8 kommentarer til “Gratinerede rodfrugter – varmt og lækkert”

 1. Nu synes jeg, at alt for mange “snakker og snakker”, om hvor dygtige de er til at stoppe spild af mad med den ene hånd og hovedløst bruger penge med den anden hånd. Ja, hvor meget har man sparet, når man for at “redde” en gnalling tørt rugbrød, går ud og køber for 30 kr til en sønderjysk brødtort. Stuur, stuur nummer, se hvor økonomisk jeg er.

  Like

  1. man har vel altid ingredienser til en synnejydsk Brødtort i Huset.på nær fløden og den koster jo ikke 3okr.og min gnalling rugbrød finder genanvendelsei mit nye hjemmebagte.såååååååå deeeeeeeee

   Like

 2. Hernede går kulden også gennem marv og ben, godt hjulpet af en skrækkelig vind!
  Min mormor lærte mig at gemme kartoffelvandet i køleskabet, hvis man ikke lige skulle bruge det. Når jeg er i Kbh. og skal lave mad, til min søn kommer hjem, ligger der en seddel “Der står kartoffelvand i køleskabet!” Hvad man i barndommer nemmer, … Skal jeg koge kød, kommer jeg først kartoffel/grøntsagsvandet i gryden, inden jeg kommer vand i, og bruger det til mange andre ting. Selv erfarne husmødre smider kartoffelvandet ud – og laver sovs af vand fra vandhanen. Mange kan slet ikke forestille sig, at det kan bruges til noget.
  Det er ikke lige det, at vi bruger grøntsagsvandet, det er mere det, at så er der så meget andet, vi også har lært at gøre …

  Like

 3. Mojn i Skivholme!
  Yep Rodfrugter er dajla Mad med uanede variationsmuligheder tak for lidt mere inspiration
  god Torsdagsdag.

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: