Årets sidste havearbejde – en større omgang

Så er georginerne gravet op. Alle de smukke blomstrende planter,

Billede13

der har forsynet os med buketter siden slutningen af juli, blev til slattent vådt løv, da det frøs tidligere på ugen. Nu ligger knoldene i kasser i kælderen og venter på, at det igen bliver forår.

Billede1

Potterne med lykkekløver er båret ind, så de kan holde georginerne med selskab.

Billede3

Nu skal haven gøres vinterklar. Årets sidste havearbejde er en større omgang. Og der er så få timers dagslys at gøre det i. Det er mest oprydningsarbejde. Blade skal rives væk fra græsplænen, et større job, når man har så mange store træer, som vi har. Nogle af bladene lægger jeg mellem porrerne og kålen i køkkenhaven. Det luner lidt om fødderne på dem.

Ukrudtet. der har lusket sig frem i bedene, skal fjernes – især fuglegræsset, for det vokser videre hele vinteren, når der ikke er frost. Fliser skal fejes, og de sartere planter skal vinterdækkes. Staudetoppene får lov at stå, men bedene kalder alligevel på oprydning. Jeg har stadig et par poser løg liggende, der skal i jorden. Det kan heldigvis nås endnu. Der er nok at gøre i weekenderne, der snart er den eneste tid, hvor det er lyst, mens man er hjemme. Og der skal der jo også ordnes så meget andet.

Når jeg ser havebilleder af smukke, velordnede vinterhaver med kønne opstillinger af potter, engle og julehyacinter, frydes jeg over det smukke syn, men jeg græmmer mig over, at jeg dårligt kan følge med den daglige oprydning. Jeg trøster mig med, at de haver enten har gartnere eller er meget små. Skal vi ikke sige det? Mange, mange gartnere, og meget, meget små? Trøst over egen ufuldkommenhed. Det hjælper ikke på haven, men måske hjælper det på mit humør.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Årets sidste havearbejde – en større omgang”

 1. Karen, jeg kendte en købmandskone, der sagde, “Bare vi får sne i år, for så bliver min have ligeså fin som alle andres!”

  Like

 2. mojn i Skivholme.her skal græsset slå´s når det er engang tørt nok og træet som væltede i stormen skal saves op.og engang fjernelse af løvetand stå´r også på programmet
  Go Torsdagsdag

  Like

  1. Ja, de Dens Leonis, som løvetand hedder på et noget ældre sprog, de er der altid. Faktisk var der en, der stod og blomstrede i et hjørne af græsmarken den anden morgen. Kønne er det, men voldsomt frugtbare. Og når ens have støder op til en eng, ja, så er det en ulige kamp 🙂

   Like

   1. for to år siden var jeg radikal og brændte ca 5oo løvetand ud af min græsplæne og jeg nøjedes ikke med at svitse dem men brændte i midten så roden den kogte.derfter såede jeg græs i hullerne og kan nu holde dem ned med fiskars løvetand fjerner.som også er glimrende til tidsler.

    Like

Der er lukket for kommentarer.