Højalkoholisk hyld og sommerglæde

Hyldene dufter i stuen ind
ude fra Danmarks haver
Mmm mmm  mm dada sommervind
Mmm mmm mm dada lyse sind…

Sommersang, sommervind – det er sommer, og livet er godt. Nu kommer det gode vejr. Snart er der også ferie.

Nu er det jo altså fredag i dag – så mon ikke det var på tide at finde en højalkoholisk anvendelse for lidt af årets hyldeblomstsaft? En rigtig forbudt-for-børn sag, der kan holde leveren på dupperne?

Billede7

Til én drink skal man bruge:

2 cl hyldeblomssaft
2 cl gin
2 dl danskvand med brus
Isterninger

Bland gin og hyldeblomstsaft i et højt glas og top op med danskvand – en perlende gudedrik – kølig af is, bitter af gin, sød af saft, duftende frisk af hyldeblomster.

Eller bland en sjat hyldeblomstsaft i et glas hvidvin – den perfekte velkomstdrink til en sommerfest.

Lav hyldeblomstsaftevand med brusende danskvand til chaufførerne. De skal ikke snydes – og lidt brus kan de da tåle.

Hylden har efterhånden blomstret en tid, men det er ikke for sent at plukke. Der er masser endnu. Alle vegne.

Billede4

I haven og på skrænten. I hegnet

Billede5

og i kanten af skoven.

Billede1

Det første hold hyldeblomstsaft er på flasker – og taget med til København ‘i stedet for en blomst’. Det andet hold står og trækker. Her er vores families gamle opskrift på hyldeblomstsaft:

30 store klaser hyldeblomster, rystet fri for smådyr, men endelig ikke skyllet
2 liter kogt vand
2,5 kg sukker
80 g vinsyre

Hæld det kogende vand over sukkeret og rør rundt, tilsæt vinsyren og rør rundt, tilsæt blomsterne og rør rundt. Lad det nu stå køligt og overdækket i en 4-5 dage, og rør i det et par gange om dagen. Si blomsterne fra – brug et klæde, lagt i en si – og hæld saften på rene (og atamonskyllede) flasker.

Det er et kraftigt koncentrat, der kan holde næsten ubegrænset på grund af sukkeret og vinsyren. Vinsyren giver den tørre syrlighed til den søde saft, der gør, at saften rammer lige der i halsen, hvor man er tørstig – både med og uden alkohol.

Billede6

Nu vil den opmærksomme læser tænke – det er fredag morgen, og hun har lige skrevet det her indlæg. Hvornår har hun så drukket drinken/drinksene? Og taget billederne? Her til morgen? Er de faldet til druk der i Skivholme? Næh, kære læser – for din skyld har jeg og den langmodige bondemand ofret os og taget en drink i går. Så du kan få opskriften i dag. Det var hårdt. Men man må jo tænke på almenvellet.

Billede2

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

15 kommentarer til “Højalkoholisk hyld og sommerglæde”

  1. Jeg har også set mange hyldebuske i Italien og tænkt over, hvornår den mon blomstrer der – i marts? Men så har I så meget andet lækkert dernede olio, vino og ferskenis 🙂

   Like

 1. Ja Karen, der er ingen grund til at rutte med pladsen, brød og alle mine nødder, mandler og olieholdige frø/kerner fylder også i fryseren. Metoden bruger jeg også til suppe og andet flydende – opdagede lige, at jeg ikke kunne stave til “læg”, dvs. det kan jeg faktisk godt. Jeg tænkte, “Nu er Hans der sikkert som et søm, når jeg skriver kong Hans!” – og det var han; næste gang skriver jeg “kong gulerod” 🙂
  God weekend til folk, fæ og kræ på gården!

  Like

  1. Kong Hans eller Søren Hattemager kært Barn har mange Navne og brændt Barn lugter ilde.et sted hed jeg Rytme Hans men igennem mange År er jeg blevet kaldt Hansi
   Også til dig Elsebeth en forrygende Weekend.

   Like

 2. Sidste år lagde jeg en hel del røde blade fra hybenroser ned til hyldeblomsterne; farven blev dog ikke helt så lyserød, som jeg havde håbet på. For flere år siden begyndte jeg at hælde saften på fryseposer (en 2-liters pose ned i et litermål, luk og læk posen i en bageform med lukningen opad – og i fryseren = næste dag fine mursten, der er lette at stable). Sådan opbevarer jeg også al anden saft. Jeg begyndte også at rive/gafle blomsterne af med en gaffel, skrælle skallen af citronerne og presse saften ud. Så blev der frit slaw til at lave marmelade, hælde sprut over eller fryse resten til en helt tredie god idé. OG gode idéer kan vi jo godt lide, Karen 🙂 Selv om jeg kun var en 4-5 år gammel – kom jeg til at tænk på min mormor, som brugte en gaffel til at smutte de modne hyldebær af med, og det gik lige så hurtigt med blomsterne. Min lillebror plejer at sige, “Du kan fandeme huske tilbage til kong Hans!” Indimellem gør det ikke så meget 🙂

  Like

 3. Mojn!
  Jep Hyld er godt.Hyldeblomst Skærme overhældt med Vodka eller Snaps uden Kommen giver også en lækker Drik eller sammen med hvid balsamisk Eddike som har trukket en Måneds tid.eller bare friturestegt.der er muligheder nok, og når Solbærene har trukket i Vodka tilsat Rørsukker,er det også fantastisk at hælde Solbærlikøren i et Glas Hvidvin
  Go`Fredagsdag og go´Weekend.

  Like

  1. Jeps – solbærlikør – endelig noget at bruge dårlig vodka til – glasset fyldt med solbær, sukker i, så det står 2 cm op i glasset og vodka på for resten – så er den klar, når den har trukket. Også god på is!

   Like

   1. Jeg prøvede mig frem med en flaske mørk rom og solbær.heller ikke dårligt.og skal man have den rette konsistens tilsætter man glucosesirup.

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: