Øers egen kultur

Sidste søndag var vi på tur til Alrø. Det var første gang, jeg var der. Alrø ligger egentlig ikke særlig langt væk, men der har ligesom aldrig været nogen grund til at tage lige dertil, selvom der unægteligt er rigtig dejligt. Især en søndag i solskin.

Billede5

Vi var på bustur til Alrø her fra Skivholme sammen med en masse hyggelige mennesker, og det alene sikrer jo en hyggelig udflugt. Den var velarrangeret af Jette, graveren i Skjørring (anden landsby til højre).

Der er nu noget med øer. De har noget specielt, også selvom de er det, der i Bilkas leveringsbetingelser kaldes ‘brofaste øer’, som Alrø er med sin dæmning til fastlandet. En egen selvforståelse. En egen kultur og en stærk vilje til at sætte sig selv på landkortet. På Alrø vises det blandt andet gennem stenkunst.

Billede8

En kæmpes fodaftryk? Ja, det må være en kæmpe – for alle og enhver ved jo, at kæmper kun har fire tæer på  hver fod.

Og så var der den her:

Billede4

‘Egentlig skulle jeg hvile mig – men jeg gider ikke’. Umanerlig dovenskab. Man bliver helt træt…

Der er sten flere steder på øen, men ingen steder så mange som omkring Cafe Alrø, der udover en rigtig god gulerodskage, også var i besiddelse af en mængde spændende stenskulpturer og fyldt med pudsige dekorative indslag. Opstillinger.

Billede1

Kønne blomster.

Billede3

Og en invitation til at lege Snehvide – eller den onde stedmoder – vælg selv.

Billede2

Cafe Alrøs speciale er ellers kæmpetarteletter. Vi prøvede dem ikke – men det er der mange andre, der har gjort.

Billede7

Som jeg sagde før – en egen kultur – og en stærk vilje til at sætte sig selv på landkortet. Beundringsværdigt og meget langt fra Janteloven.

Vi besøgte også den gamle kirke – charmerende, om end noget ung i forhold til vores egen. Ikke mere end en 6-700 år gammel. En ren baby.

Billede6

En gammel sømand, der var gået i land, var vores guide til kirken og dens omgivelser. Han prøvede ihærdigt på at overbevise os om, at der var noget mystisk, noget Odin-og-Thor-noget ved kirken. Blandt andet hævdede han, at der var udskåret ravne på døbefonten.

Jeg ved nu ikke – jeg tror faktisk bare, det var en stenhugger, der ikke var så fantastisk god til duer. Men kunst er jo altid åben for flere fortolkninger.

Hvis du ikke lige ved, hvor du skal tage hen på en lille udflugt kort vej fra Aarhus, men alligevel ret langt væk fra alting – så er Alrø et godt bud. Vi havde i hvert fald en rigtig god tur dertil.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

12 kommentarer til “Øers egen kultur”

 1. Så hyggeligt der ser ud – og stenen med “Egentlig skulle jeg hvile mig…” den er da for sjov 🙂
  Det er helt sikkert et sted jeg har skrevet bag øret til en udflugt, når vi er i det danske på sommerferie 😉

  Like

   1. Det er bestemt en mulighed 🙂 Nu er vi kun “hjemme” 2 gange om året og det er i juni/juli og så i julen, men jeg kan da godt se at vi måske skulle prøve september, for Food Festival lyder som om det lige er noget for mig 😉

    Like

   2. Det var ret sjovt sidste år. Jeg var der sammen med Birthe (Newyorkerbyheart), og det var rigtig hyggeligt. Jeg har lovet at skrive om dem igen i år – og så får jeg en billet. Herlig aftale 🙂

    Like

 2. Hej Karen
  Dejlig beretning. Var der for mange år siden, og husker øen som rigtig “dyller”- har nu fået lyst til et gensyn, takket være din beretning.
  Morten Korch’s Bakkegården og Møllegården findes også på øen – så han må jo også ha’ været fortabt i idyllen 🙂

  Like

  1. Hej Karen,
   Ja, der er meget kønt – vi hørte også om Morten Korchs nære forhold til øen, men vi så ikke gårdene – de ser nok heller ikke ud, som de gjorde i de gamle film – og Poul Reichardt var der nok heller ikke for at synge for os – øv 😉
   vh/Karen

   Like

 3. Mojn i det jydske!
  Ser da fortryllende ud .så meget idyl i 2o13.ja der gemmer sig meget smukt i lille dannevang.vi skal bare få øjene op for det.Go Mandagsdag til
  Folk og Fæ i Skivholme

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: