Solbær til surt og sødt – og snaps

I slutningen af juli er solbærrene modne. Smukke, skinnende, mørke, krydrede bær med smag af sommer og solskin.

Det tager sin tid at plukke dem, men der er nu noget meditativt over at plukke bær.

 

Man får lidt tid til eftertænksomhed – eller bare til at lade hjernen hvile, mens man lytter til den lille fugl, der pipper et sted inde i rosenhækken. Og man kan tænke over alle de dejlige sager, man vil lave med solbærrene.

Ud over solbærmarmelade er der masser af ting, man kan lave med solbær. Solbærmuffins for eksempel, og solbærsnaps. Det sidste er bestemt ikke at foragte.

Fyld et sylteglas op med solbær, hæld sukker ned mellem  bærrene – til det står et par centimeter op i glasset. Hæld vodka over – helt op til kanten – og lad det stå og trække et par måneder. Engang i begyndelsen af oktober skal man si bærrene fra, og nu kan man smage efter, om der skal mere sukker i. Prøvesmagningen er ikke den kedeligste køkkentjans, man kan få. Snapsen bliver ikke ringere af, at man lader den stå og lagre i yderligere en måned eller to – hvis man da kan. Den smager dejligt i sig selv, til desserter eller hældt ud over vanilleis.

Man kan lave solbæreddike – det giver en dejlig smag til salaten om vinteren, og det kan bruges i kødretter til at give det der lille udefinerbare pift. Fyld også her et glas med solbær, hæld æbleeddike over og lad det trække et par uger.

Man kan også bage en stor og saftig solbærtærte. Det vil jeg gøre i eftermiddag. Og så kommer der en opskrift på den også.

God weekend.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Solbær til surt og sødt – og snaps”

  1. Jeg har også lige plukket solbær, men smidt de overskydende i fryseren efter at have lavet solbærsyltetøj til brien. Jeg tænkte ellers netop på at lave noget solbæreddike, men kom bort fra det….Gad vide, om der ikke stadig gemmer sig lidt på busken 😉

    Like

    1. Det gør der garanteret 🙂 Der er altid nogen, der undslipper første plukning. Jeg har 10 buske omme bag maskinhuset, og med familie og venners hjælp har jeg fået tømt dem alle. Der blev godt 17 kilo i alt. I formiddags var jeg lige ude og se, om der var glemt lidt – og der blev lige til en tærte. Hvis ikke bærrene er brugt, inden der kommer nye, laver jeg saft af de sidste. Det er super en varm sommerdag – og dem kommer der vel flere af???

      Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: