Når bunden er god… laksetærte med asparges

I begyndelsen af firserne var tærter super moderne. Madtærter. Man kaldte dem quiche – udtalt kiiiish – med et indforstået ‘jeg har styr på de sidste trends’-blik. Man fik kiiiish ved enhver lejlighed. Af svingende kvalitet. Tit med halvrå porrer og hårde salte fetaklumper. Rigtig ‘damemad’, som mænd ikke ville røre. Godt tænkt. Måske man skulle lade tærterne gå over i historiens glemsel?

Nej, for er den lavet rigtigt, smager en kiiiish rigtig godt – også for mænd – spørg bare Bondemanden ham selv.

Den bedste tærtedej får man ikke i en pose i supermarkedet. Desværre. Sorry. Sådan er det bare. Til gengæld behøver det ikke at være så svært at lave sin egen – meget bedre – tærtedej. Prøv selv.

200 g mel
75 g koldt smør
En håndfuld sesamfrø
1 nip salt
1 æg
2 spsk vand

Smuldr smørret i melet, tilsæt salt, sesamfrø, ægget og de to spsk vand. Saml dejen og læg den på køl i en lille times tid. Eller lav den dagen før – det sker der ikke spor ved, og så er det jo gjort.

Det er superlet at lave dejen i en foodprocessor. Min foodprocessor er fra 1983. En af de første. Nærmest historisk. Jeg ved næsten ikke, om jeg tør sætte billedet af den ind her, for Teknisk Museum kommer bare og kræver den som Danefæ. Og de er i forvejen ude efter min mobil.

Men alligevel – 1983. Dengang IBM skrivemaskinen med kuglehoved var det helt nye. Fra før mails og Google, fra før mobilen, fra før. Og var det så altsammen bedre dengang – i gamle dage? Nix. Nu er altid den bedste tid – og heldigvis for det.

Tærtefyldet kan være af mange slags. Vi skulle have laksetærte med asparges til gæstefrokost – med salat til – salat med rucula, grøn salat og artiskokker – de grillede i olie.

Fyldet bestod af:

2 laksesnitter, tøet op og skåret i små tern
1 dåse hvide asparges – friske grønne er gode i sæsonen
2 dl piskefløde (Til laksetærter og rejetærter er fløde bedre end alt andet – fløde smager blødere, og blødheden passer bedre til fisken – så må man spæge sit skind en anden dag.)
4 æg
Salt og peber

Lad de hvide asparges dryppe grundigt af. Pisk fløden til skum, rør æggene i, krydr med salt og peber. Rul dejen ud og læg den i en godt smurt tærteform.

Drys fyld ud over bunden og hæld æggemassen over. Bag i en lille times tid på 200. Tærten er færdig, når midten hvælver sig smukt, dejen slipper kanterne, og toppen har fået den rigtige lysebrune farve.

Firsernostalgi – men med smag. Hvad blev der egentlig af mine LP-plader?

God weekend.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Når bunden er god… laksetærte med asparges”

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: