Salat med bagte peberfrugter, oliven, feta og ristede pinjekerner

Salat - nærbillede

En smags- og farverig salat, der lederne tankerne til Middelhavet. De bagte, marinerede peberfrugter er stjernen i salaten, men det skader bestemt ikke med den salte feta, de let bitre sorte oliven, de søde, ristede pinjekerner og den duftende basilikum.

Når man bager/griller peberfrugter i ovnen, til skindet er mørkt, og lægger dem i en skål med film over, mens de køler af, kan man let pille skindet af dem, marinere stykkerne og bruge dem som ‘det bedste’ i en salat eller til tapas.

Det skal være de kødfulde peberfrugter, man bruger, og ikke snackpebre. De er for tynde i kødet. Et ‘trafiklys’ med tre farver er godt, for farver er vigtige i en salat. Man spiser jo både med mund, mave, næse og øjne.

Til peberfrugterne skal man bruge:
3 peberfrugter, bagte og uden skind
En håndfuld hakkede basilikumblade
2 spsk vin- eller æbleeddike
4 spsk olivenolie
2 tsk brunt rørsukker
1 fed presset hvidløg
1 tsk oregano

Derudover skal man bruge:
Feta skåret i tern
Pinjekerner
Oliven (de mørke kalamata oliven med sten er bedst)
Frisk basilikum
Blandede salatblade

  • Start med at bage peberfrugterne. Skær dem i halve og læg dem på en bageplade med bagepapir og grill dem i ovnen, til skindet bliver mørkt. Det tager vel omkring 20 minutter – afhængigt af ovnen. Tag dem ud og læg dem i en skål med film over. Når de er kølet af, fjerner du skindet og skærer dem i bidder.
  • Mens pebrene køler af, kan du blande dressingen. Rør eddiken med hvidløg og oregano og tilsæt olien. Rør det godt sammen og bland hakket basilikum i. Bland så peberfrugten i og sæt skålen på køl i mindst en times tid – du kan eventuelt lave dem dagen før, de skal bruges. (De marinerede peberfrugter er også lækre som tapas.)
  • Når salaten skal samles, starter du med at riste pinjekernerne på en tør pande. De skal kun lige blive lysebrune – hold godt øje med, at de ikke bliver sorte.
  • Læg en bund af blandet salat på et fad.
  • Læg peberfrugterne ovenpå.
  • Drys med fetatern, oliven og de ristede pinjekerner og pynt til sidst med hele basilikumblade.

Det er en salat, der kan jage regn og rusk på flugt og fylde maven og sindet med solskin.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.