Køb dem nu, før der ikke er flere

Et kig gennem gartneriet

Et administrativt kiks af værste skuffe. En historie om et departement, der ikke vil indrømme en fejl. En historie om embedsmænds fokus på egen karriere, selvom det ødelægger et utal af virksomheder og skaber arbejdsløshed i en hel branche i mange lande.

Det lyder slemt, og det er det. Men lad mig starte fra begyndelsen.

I går var jeg på besøg hos mine gode gartnerivenner, Graff Breeding. Dem med HibisQs, dem med det store Q i blomsternavnene.

Ny petit hibiscus
En ny Petit hibiscus, vi forhåbentlig ser i butikkerne til næste år.

Der fik jeg en sørgelig og helt grotesk historie at høre.

Måske ved du det ikke, men på blomsterområdet har hele EU et stort samarbejde med Vietnam. Når der skal sendes plantemateriale (frø, stiklinger, arvemateriale) fra det ene land til det andet, er der et utal af attester, prøvetagninger og kontroller, der skal sikre, at smitsomme plantesygdomme ikke breder sig fra ét land til et andet. Der skal sættes mange krydser i mange, små felter. Misser man et X, kan det ødelægge alt.

I Vietnam var der i et departement en embedsmand, der glemte et af krydserne, med det til følge, at det så ud til, at plantemateialet bar på en virkelig slem bakterie. Den hedder Xylella fastidiosa, og den er særligt farlig for citrustræer og oliventræer. Du kan godt se konsekvensen af sådan en fætter, ikke? Døde olivenlunde, døde citrusplantager og ikke en citronskive at opdrive til sommerens kølige drinks. Ingen olivenolie. En katastrofe for hele Sydeuropa.

Derfor blev al import af plantemateriale til EU fra Vietnam stoppet med omgående virkning.

Orange Petit hisbiscus på udsigtsterrassen sidste sommer.

Nu er det bare sådan, at planterne ikke har sygdommen/bakterien. Det var en fejl. Et manglende X. Men det vil det departement, der lavede fejlen, ikke indrømme. Man skal jo ikke tabe ansigt, vel? De har derfor bedt om ny dokumentation fra gartnerierne, og det har de fået. 60 kilo papir med alt til faget hørende af dokumentation. Men departementet siger, at det vil tage dem mindst tre måneder at komme igennem stakken. Tre måneder er resten af sommeren, og så er det en ny sæson og andre planter, der er fokus på. Så er det for sent.

Den grålilla skønhed her har overlevet vinteren og kommer snart ud igen.

Til alt er på plads, er der lukket for import fra Vietnam. Og det betyder ingen hibiscus (og mange andre planter) på plantebordene i gartnerierne og ingen hibiscus (og mange andre planter) i handelen. Det betyder store økonomiske tab i hele rækken af virksomheder, der er involverede i dine sommerblomster.

Der er stadig et lille lager, men om få uger er det slut. Så skynd dig, hvis du gerne vil have hibiscus i haven her i sommer. Du kan måske lige nå at få et par stykker med hjem.

Er det ikke en grotesk historie?

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Køb dem nu, før der ikke er flere”

  1. Du STORESTE kineser! Eller….måske skulle jeg skrive vietnameser!? Sikken dog en rædselsfuld og sørgelig historie! Måske venter nogle korrupte embedsmænd på lidt “smørelse” for at speede processen op?😡

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: