En skovsø i en balje

Hvem drømmer ikke om en skovsø, komplet med åkander i haven?

En skovsø næsten dækket af åkandeblade, små gule åkandeblomster og et vandspejl, der spejler skyerne. Helt uden gedder. Det er det, vi har fået ud af den halve vintønde, jeg fik i julegave for nogle år siden.

Det er ikke en almindelig, vild åkande. De kræver meget mere plads. Det er en åkande, der er beregnet til at leve i bassiner og baljer (servicemeddelelse – ikke reklame). Det er nummer to åkande, vi er på. Den første gik ud den vinter, hvor vi havde 20 graders frost flere nætter i træk. Det kunne den ikke tåle.

Vi købte en ny, og vi aftalte, at vi ville løfte den op fra baljen og sætte den ind i fyrrummet, hvis det blev hård frost igen. Det glemte vi i vinter, men frosten holdt sig på den rigtige side af minus 10, og da foråret kom, begyndte de små stængler at skyde op. Den fik nogle gødningskapsler stukket ned i åkandeleret, den står i, og så gik den ellers helt amok.

Der har været blomster i den siden juni.

Vi gør egentlig ikke noget særligt for at pleje den. I foråret tømmer vi baljen næsten helt og fjerner vinterens nedfaldne blade, før vi giver den nogle gødningspiller, der skal stikkes ned i åkandeleret. Er det tørt længe, fylder vi baljen op, så vandniveauet er cirka det samme hele tiden. Det er det hele.

Jeg tror, det var nogenlunde samme type åkande, de havde i bassinet i slotshaven i Rocca Grimalda.

De var lidt større, men også små, lyserøde, og meget, meget yndige.

Sådan kan man få sin egen skovsø lige udenfor døren, selvom man bor på en bakke og ikke inde i en skov. Det er da ikke så tosset…

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “En skovsø i en balje”

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: