Kom med om bagved de store hortensia

Efter en ikke særligt imponerende august sætter vi nu vores lid til september. September med den klare luft, den blå himmel og stadig fuldt knald på roser, sensommerstauder og hortensia.

Den lille fine rose var næsten frosset væk i vinter, men nu – sent – er den kommet sig og blomstrer smukt.

Når man bare går gennem haven, ser man den herfra, og det er også tit herfra, jeg tager billeder.

Forsiden af det store staudebed

Men går man bag om – ned ad trappen til rundingen med terrassen og grillpladsen –

opdager man, at også her er der fyldt med blomster, mest i lilla og rosa nuancer.

Kattehalen er en fryd for øjet lige nu.

Nu står floksene fint dernede, hvor der kun er sol en del af dagen. I solbedene er den begyndt at takke af. Som afløser for georginerne skal jeg vist have flere farver floks og sætte dem i både sol og skygge for at forlænge blomstringstiden. Jeg så en smuk, meget mørk floks hos Claus Dalby sidste lørdag.

Floksen her er fra sidste år og har ikke mange blomster endnu. Næste år…
Den her er vel en 15 år gammel, og den er blevet gravet op og tilbage og delt utallige gange.
En rigtig god floks.

Under tagdryppet trives de store bronzeblad. De bliver ikke kedelige i løbet af sommeren, når de får vand nok og ikke alt for meget sol.

I løbet af sommeren afløser det ene hold blomster det andet. Først anemoner og forårsløg. Derefter overtager akelejer, akelejefrøstjerner og slangeurt, efterfulgt af lodden løvefod og mange forskellige storkenæb. I juli blomstrer de hvide staudekongelys.

Nu blomstrer årets sidste hold blomster dernede – næsten. For den fine drejeblomst er slet ikke sprunget ud endnu, så den har vi glæde af til langt ind i oktober.

Drejeblomst fotograferet i oktober sidste år.

Dens farve står så fint til de sene asters

og til den mørke duehoved, der kun lige er begyndt at springe ud.

I weekenden klippede jeg ned og ryddede op i bedet. Lugede, kantede og så videre. Og nu har jeg en god, lang liste over planter, der skal flyttes enten derfra eller derned. Næste år bliver det endnu bedre… En have er aldrig færdig, og man er nok altid kun helt tilfreds med dele af den.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

3 kommentarer til “Kom med om bagved de store hortensia”

 1. Din gamle floks er intet mindre end imponerende. Og så bemærker jeg din kattehale… den ser ud til at stå ret tørt og bage i solen. Gør den det??? Jeg har indtryk af, at de elsker vand. Men nu har I det selvfølgelig heller ikke så tørt som os.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Den floks er særdeles livsduelig. Hvis den fik lov at bestemme, ville den overtage universet 🙂 Kattehalen får faktisk kun sol en del af eftermiddagen. Den står lige bag syrenhortensien lidt ned af skråningen ned mod huset. Jorden er leret der og holder godt på vandet. Den er ikke så stor som Claus Dalbys, men den bliver bedre og bedre hvert år.
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: