Kør en tur

H.C. Andersen indleder ‘Den Grimme Ælling‘ med ordene:
Der var så dejligt ude på landet; det var sommer, kornet stod gult, havren grøn, høet var rejst i stakke nede i de grønne enge, og der gik storken på sine lange, røde ben og snakkede ægyptisk, for det sprog havde han lært af sin moder. Rundt om ager og eng var der store skove, og midt i skovene dybe søer; jo, der var rigtignok dejligt derude på landet!

Hvis du tror, det er ren fiktion, så kør en tur. Ud på landet. Ud til os.

Byggen bølger lysegrønt, skoven er blevet en dybere grøn, engene er dækket af smørblomster, og vejkanternes skærmplanter bruser som havskum.

Overalt blomstrer hvidtjørnen og spreder sin krydrede duft, så bierne lokkes til og får sådan et hegn til at lyde, som om der var en summende, brummende motor derinde.

Her er så dejligt lige nu.

Der er dem, der siger, at der ingen natur er tilbage på landet. Der var sågar en ung mand, der i avisen påstod, at der var mere natur i København, fordi han der kunne løbetræne på stier. På landet skal man bruge vejene, skrev han forarget.

Her er naturen ikke noget, der er indrettet til rekreative formål. Her er den bare lige omkring os. Og selvfølgelig skal man da bruge vejene. Man kan også sagtens finde veje, hvor der næsten ingen trafik er, hvor man kan løbe så meget, man vil.

Fra toppen af bakken udenfor Herskind og ned mod Skovby, (der hvor Rema ligger), så jeg i går i ét glimt bølgende kornmarker, å, skov og mose. Jeg var på vej ned for at købe lidt ind. Natur er ikke noget, man skal køre specielt efter her eller gøre til en udflugt. Vi besøger den ikke om søndagen, men ser den hele tiden undervejs. Småflokke af agerhøns på marken for enden af vejen, en hare man skal holde for på vej hjem, en rå med sit kid set fra køkkenvinduet, glenten, musvågerne og ræveunger, der leger nede i engen. Sådan er der her i toppen af Skanderborg kommune.

Så gør det nu. Kør en tur ud på landet, så du også kan nyde det, der for os er hverdag, men som vi ikke påskønner mindre af den grund.

God torsdag.

PS: Jeg har linket til Den Grimme Ælling, hvis du en dag fik lyst til at læse eventyret endnu en gang og nyde fortællingen og sproget.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Kør en tur”

  1. Ja sådan en køretur er det bedste der findes. I sær nu. Jeg føler det som om, jeg næsten ikke kan få nok. Nu blomstrer hylden og i vejkanten står der også de skønne lupiner i alle farver. Her i byen nyder vi vores egen have, hvor det også går så stærkt.
    Tak for dine dejlige skriverier

    Like

  2. Ja, der er nemlig så dårende dejligt ude på landet – især i disse solrige junidage.

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: