En klassisk løgtærte i ny form

Kan det virkelig betyde noget, om en tærte er rund eller firkantet? Nej vel? Og alligevel er jeg helt pjattet glad for min nye, aflange tærteform med løs bund. Den kom i går, og vi skulle selvfølgelig have en tærte til aftensmaden.

En helt klassisk tærte med løg og bacon med den klassiske, sprøde bund.

Sådan en man altid kan lave, for de fleste har altid æg, cremefraiche, bacon og løg i huset. Det, der gør tærten ekstra god, er tærtebunden. Dejen. Den, det aldrig går galt med – den, som hænger sammen, når den rulles ud, og bliver sprød, når den bliver bagt. Den, der ikke skal blindbages først. Jeg laver den på 2 minutter i minihakkeren.

Opskriften lyder i al sin enkelhed:
200 g mel
75 g koldt smør i tern
En håndfuld sesamfrø
1 nip salt
1 æg
2 spsk vand

Hak smørret i melet, tilsæt salt, sesamfrø, ægget og de to spsk vand. Saml dejen og læg den på køl i en lille times tid – eller længere. Man kan sagtens lave dejen dagen før.

Til fyldet skal du bruge:
3 store løg i skiver
1 pk bacon i tern
4 æg
4 spsk cremefraiche med top på
Salt og peber

Lad løg og bacon stege bløde sammen på en pande på mellemvarmt blus og sæt dem til side. Pisk æg og cremefraiche sammen med lidt salt og peber.

Drys mel på bordet og rul tærtedejen ud i den facon, du skal bruge. Overskydende dej kan fryses og gemmes til en anden gang. Smør formen godt med smør, læg dejen i formen og pres den godt ned i bunden og i siderne. Fordel fyldet i tærten og fyld op med æggemassen.

Bag tærten i ovnen på 200 grader, til toppen hvælver sig og bliver fint gylden, og kanterne slipper formens sider.

Det tager forskellig tid alt efter formens materiale. En porcelænsform er længere tid om at blive varm end en metalform. Men regn med en 30-40 minutter.

Min nye form ser sådan her ud:

Firkantet tærteform med løs bund – købt hos Bagebixen. (Ikke reklame, bare info…)

Det er nemt at løfte bunden op ved at trykke på den nedefra og lade tærten glide over på et bræt. Jeg glæder mig til at prøve den til frugttærter også – eller til makronsnitter. Det må da blive ret dekorativt, ikke? Ja, ja. Jeg ved det godt. Nyt legetøj. Men det er da også sjovt at få nyt legetøj en gang imellem?

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “En klassisk løgtærte i ny form”

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: