Rigtig glædelig jul

Nu står træet klar til at blive pyntet, der er lavet sild til julefrokosten og kogt risengrød til Risalamande.

Maggie snuser nysgerrigt… Der kommer ingen lys eller glaskugler på de nederste grene…

Juledekorationerne er blevet frisket op, og der er skiftet lys i stagerne. Det har endda været lyst nok til, at man kunne få støvsuget lidt hundehår væk. Vi er klar.

At dømme efter antallet af læsere på opskriften på andebryststeg på ben – ‘andekrone’- tror jeg, at I læsere også er kommet til den sidste spurt, før julefreden kan sænke sig.

Det bliver en anderledes jul i år for rigtig mange. Begrænsede pladser til julegudstjenesten og kun få om træet. Det skal nu ikke forhindre det i at blive jul, for hvem siger, at julen nødvendigvis skal være, som den plejer? Det er bare ærgerligt, det er sådan en lille, grim hornmine af en virus, der skal bestemme. Men som Churchill sagde: Lad ikke en god krise gå til spilde. Brug den som lejlighed til at udvikle noget nyt.

Det tror jeg, mange gør i år, og måske vil det sætte spor i de kommende års jul? Og måske er det ingen skade til?

Skal du ikke være sammen med alle dem, du gerne ville være sammen med? Jamen, så glæd dig over dem, du er sammen med. Skal du være alene, må du lave dig noget god julemad og nyde den. Det fortjener du. Og bagefter kan du læse en god bog eller se en herlig, sentimental, amerikansk julefilm af den slags, der ender godt.

Min mormors gamle julebog med klassiske kriminoveller.

Med ønsket om en rigtig glædelig jul til jer allesammen, vil jeg slutte med en julesang. Ikke en af de gamle, nej den nye, som du kan høre her. Den er så smuk, og den har julen lige der, hvor den hører hjemme. Nemlig i hjertet.

Hvad er det, der gør jul til noget særligt,
gør stuen lys og hjertet varmt og kærligt?
Er det med jul og krybben julenat
mon ingenting, når stjernen skinner mat?
Nej, julens stjerne lyser, når jeg ser,
det barn i krybben er så meget mer.


Er julen bare læssevis af gaver
og neonlys og overfyldte maver?
Er verdens og familiens korte fred
en våbenhvile, julen kommer med?
Nej, julens stjerne lyser, når jeg ser,
det barn i krybben er så meget mer.

Er stjernen bare pynt som træets kærter,
og har du flettet ægte julehjerter?
Har Gud mon tændt sit lys i dig og mig,
og har du ladet stjernen vise vej?
Ja, julens stjerne lyser, når jeg ser,
det barn i krybben er så meget mer.

Rigtig glædelig jul!

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

10 kommentarer til “Rigtig glædelig jul”

 1. Kære Karen. Rigtig glædelig jul til jer – den mest underlige jul i min tid. Men det skal nok blive både en dejlig og god jul – på trods. Også vi spiser and – en lille and, for i år bliver vi ikke så mange 🙂 kh Jette

  Like

  1. Kære Jette,
   Tak og i lige måde. Ja, stort set hele natten er gået med mails frem og tilbage om først skærpede restriktioner og så om aflysning eller ikke – men vi aflyser alle gudstjenester frem til den 3. januar. Det er godt nok underligt.
   Kh, Karen

   Like

 2. Tak og en dejlig jul til dig . Også her bliver det anderledes men hyggeligt så håber det nu går mod bedre tider hvor vi igen kan være sammen med alle dem vi holder.

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: