Isotoma – en lille fin staude

Da jeg første gang hørte navnet Isotoma, tænkte jeg, at det måtte være noget med isolering – skorsten, hulmur eller den slags. Meeen – det er altså en lille blomst. En staude, der er velegnet til bunddække, og som kan leve i årevis i samme krukke.

Bittesmå, fine blomster i enten hvid, lys eller mørk blå.

Jeg fik min første Isotoma i foråret – en hvid, og jeg satte den i en  krukke på brønddækslet.

Der så Aase Hviid den, og hun fortalte, at hun havde den i hvid, i blå og i lyseblå mange steder i haven, og at den bare kom igen og igen og kunne deles og deles.

Både i krukker og som bunddække i haven.

Det er en fortryllende, lille blomst. Hårdfør på trods af sit spinkle ydre, og både nem og frodig.

Kun én fjende har de: Sneglene. Min hvide voksede fint og hang smukt ud over krukkekanten. Men så blev det snegletid. De gnavede den i bund på en enkelt nat. Jeg var rasende og ked af det. Men planten kommer sig nu 3 uger efter, den blev anbragt et sted, hvor sneglene ikke lige kan komme til. Det er gået stærkt. Inden længe vil den blomstre igen.

Det bliver ikke som bunddække her – det bliver i krukker og lidt til vejrs.

Jeg fik selvfølgelig et par små potter blå og lyseblå Isotoma med hjem fra havebesøget hos Aase og Ole.

Det er virkelig en livskraftig plante, jeg glæder mig til at se komme igen år efter år.

Isotoma…. navnet får mig stadig til at tænke på hulmursisolering…

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

9 kommentarer til “Isotoma – en lille fin staude”

 1. Åh det er en af mine yndlinge, og når jeg har åben have er folk som regel vildt betaget af den. Jeg har den lyseblå og så den hvide, der er lidt anderledes i blomsten; men nu har jeg faktisk fundet den hvide sort, som har samme facon blomster som dine to blå – den har jeg bestilt idag og glæder mig som et lille barn til at få den hjem. Jeg planter dem i zinkbaljer og stiller dem rundt omkring, også gerne i lidt mindre udgaver af baljerne, som så bliver sat på noget højt. Det er iøvrigt en plante, som blomsterkunstner Tage Andersen har brugt i mange, mange år – også hos ham falder folk i svime over den 🙂

  Like

  1. Ja, den er helt specielt sød. Så lille og fin – og så livskraftig, hvis den da ikke lige bliver ædt. Jeg har en blå og en lyseblå – og den klassiske hvide, hvis blomster og blade faktisk er lidt anderledes. De skal blive til mange, mange flere, for det er min nye ‘bedste krukkeplante’ 🙂

   Like

 2. Hej Karen

  ELSKER simpelthen plante portrætter! Denne er da en rigtig lille hjerteknuser, så yndig.
  Følger normalt ikke blogs som viser meget andet end have. Men du har en dejlig fortællestil og flere af dine lækre retter har fundet vej til vores køkken. Feks er de knapt så fedtede, men ret autentiske panerede kyllingelår blevet en af yndlingsretterne. Tak for en skøn blog.

  Mvh Gitte

  Like

 3. Tak for et rigtigt godt tips, den må jeg have fat i. Savner nogle gode krukkeplanter da vi bor i lejlighed med altan og da vi bor på 2. sal, tænker jeg ikke der blir problemer med snegle 🤗🤗. Hilsen Birgit M

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: