Isotoma – en lille fin staude

Da jeg første gang hørte navnet Isotoma, tænkte jeg, at det måtte være noget med isolering – skorsten, hulmur eller den slags. Meeen – det er altså en lille blomst. En staude, der er velegnet til bunddække, og som kan leve i årevis i samme krukke.

Bittesmå, fine blomster i enten hvid, lys eller mørk blå.

Jeg fik min første Isotoma i foråret – en hvid, og jeg satte den i en  krukke på brønddækslet.

Der så Aase Hviid den, og hun fortalte, at hun havde den i hvid, i blå og i lyseblå mange steder i haven, og at den bare kom igen og igen og kunne deles og deles.

Både i krukker og som bunddække i haven.

Det er en fortryllende, lille blomst. Hårdfør på trods af sit spinkle ydre, og både nem og frodig.

Kun én fjende har de: Sneglene. Min hvide voksede fint og hang smukt ud over krukkekanten. Men så blev det snegletid. De gnavede den i bund på en enkelt nat. Jeg var rasende og ked af det. Men planten kommer sig nu 3 uger efter, den blev anbragt et sted, hvor sneglene ikke lige kan komme til. Det er gået stærkt. Inden længe vil den blomstre igen.

Det bliver ikke som bunddække her – det bliver i krukker og lidt til vejrs.

Jeg fik selvfølgelig et par små potter blå og lyseblå Isotoma med hjem fra havebesøget hos Aase og Ole.

Det er virkelig en livskraftig plante, jeg glæder mig til at se komme igen år efter år.

Isotoma…. navnet får mig stadig til at tænke på hulmursisolering…

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “Isotoma – en lille fin staude”

 1. Hej Karen

  ELSKER simpelthen plante portrætter! Denne er da en rigtig lille hjerteknuser, så yndig.
  Følger normalt ikke blogs som viser meget andet end have. Men du har en dejlig fortællestil og flere af dine lækre retter har fundet vej til vores køkken. Feks er de knapt så fedtede, men ret autentiske panerede kyllingelår blevet en af yndlingsretterne. Tak for en skøn blog.

  Mvh Gitte

  Like

 2. Tak for et rigtigt godt tips, den må jeg have fat i. Savner nogle gode krukkeplanter da vi bor i lejlighed med altan og da vi bor på 2. sal, tænker jeg ikke der blir problemer med snegle 🤗🤗. Hilsen Birgit M

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.