Falmet Skønhed – en boganmeldelse

Falmet Skønhed er titlen på Dorthe Kvists nye bog om tørrede blomster. Og lad ikke gamle minder om støvede, tørre buketter på dit teenageværelse skræmme dig. Det her er noget helt, helt andet.

Tørrede blomster i små og store arrangementer. Imponerende portaler, hårpynt (og hårpynten er altså fin), dekorationer, vægpynt og ikke mindst i forrygende barokopsatser, der går lige i hjertet.

Falmet skønhed. Når man smager på titlen, vækkes fantasien fra tirsdag-i-regnvejr-døsen. Smuk melankoli. Som de næsten udviskede fresker, vi engang så i et forladt hus langt ude på landet i Toscana. Og altså også som de tørrede blomsters sprøde, falmede kronblade, der kan bruges på så mange måder. Dorthe Kvist skriver selv i bogen: ‘…forfaldet besidder en sælsom poesi. Her sker der noget, her fortælles historier, her kommer sjælen frem…’.

I bogen giver Dorthe Kvist en grundig vejledning i teknikkerne. Hvilke blomster, der er egnet til tørring, hvad man må samle, hvordan man tørrer blomster og behandler dem, så de kan holde – også mælkebøtternes fnuglette frøkugler. Det skal jeg altså prøve, når det igen bliver mælkebøttetid.

Derefter kommer projekterne. Projekter med grundig vejledning, mærket efter sværhedsgrad. Med opfordring til selv at prøve sig frem, lade sig inspirere og bruge de blomster og frøstande, man har og har adgang til. Det behøver nemlig ikke at være dyrt at pynte med tørrede blomster. Tværtimod gælder det om at holde øjnene åbne, ‘for naturen er fuld af ting, der ligger lige for fødderne af os og ikke koster en rød reje’, som Dorthe Kvist selv siger det.

Det er en meget smuk og velskrevet bog. De helt fantastiske fotos er taget af fotografen Maria Fynsk Norup, og hendes blik gennem linsen giver billederne en mageløs poesi, der spiller smukt sammen med Dorthes billedskabende sprog.

Mange af billederne i bogen minder mig om baroktidens overdådige blomstermalerier, hvor man – når man ser godt efter – opdager, at nogle af blomsterne er ved at visne, drysse, falme. Den uomgængelige forgængelighed. Memento mori – husk du skal dø – et oplagt emne i 1600 tallet, hvor døden var så nærværende. Pest, brand, krige – og almindeligt hårdt liv. Få mig ikke startet på det emne og den tid. Så når vi vist aldrig tilbage til bogen igen, og det skal vi.

Der er slet ikke noget Memento mori over bogen. Tværtimod er det en livsglad opfordring til at se skønheden i det falmede, til at give det visne nyt liv, lege med de tørre blomster og frøstande og bruge dem i livet – til hverdag og til fest.

For som Dorthe skriver: ‘Også blomster med deres falmede skønhed har et liv efter døden’.

Bogen er på 192 sider, og den er udkommet på forlaget Koustrup & Co. Den koster 248 kr. og kan købes både hos forlaget og hos boghandlere.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Falmet Skønhed – en boganmeldelse”

    1. 🙂 Man kan nok ikke forvente to meget forskellige anmeldelser fra os med den baggrund i litteraturen, som vi har. Jeg uddyber lidt i morgen med nogle af de ting, jeg har lavet gennem tiden med de tørrede indslag i dekorationer etc.
      Kh, Karen

      Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: