Sprøde, langtidshævede morgenmadsboller

De er hvide, de er lette, de er sprøde udenpå og luftige indeni. Og de er nemme. De skal ikke æltes.

Morgenmadsboller med spelt og hvede.

Normalt bager jeg en dobbelt portion og fylder op i fryseren, men har du ikke en meget stor hæveskål, skal du nok nøjes med at bruge:

5 dl vand
10 g gær
10 g salt
1 tsk tørret hvedesurdej
1 tsk bageenzym
150 g lyst speltmel
500 g hvedemel med mindst 12% protein

Rør gær, vand og speltmel sammen. Brug et piskeris. Speltmel klumper lidt.

Bland hvedemelet med salt, bageenzym og tørret hvedesurdej og rør det i gærblandingen. Bare så det hele er vådt. Du behøver overhovedet ikke at ælte.

Kom dejen i en skål med låg og lad den hæve i mindst 8 timer. Gerne længere.

Når dejen er hævet, vender du den ud på køkkenbordet og skærer (brug en plastic dejskærer eller den lige side af dejskraberen) stykker af dejen. Form dem forsigtigt og lad være med at rulle og presse luften ud af dejen.

Sæt dem på en bageplade med huller, og lad dem efterhæve i 20-30 minutter.

Sæt en bradepande i bunden af ovnen og tænd ovnen på 220 grader. Når ovnen er varm, sætter du bollerne ind, hælder et glas vand i bradepanden, lukker hurtigt og skruer ned til 200 grader og varmluft.

Bag dem i 15-20 minutter. Start med 15 og hold så øje.

Det lyder umiddelbart lidt kompliceret med al den blanden og forskellige temperaturer. Men det bliver lynhurtigt rutine, så hold dig ikke tilbage.

Jeg fryser bollerne og tager dem op om aftenen, hvis de skal bruges til morgenmaden, og varmer dem, så skorpen bliver sprød igen. 200 grader, almindelig ovn i 3 minutter og varmluft i 3 minutter.

Kigger du i kurven på billedet, kan du se, at der under de hvide ligger nogle kerneboller.

De er bagt på samme måde (hulplade, vand i bradepanden), og opskriften på dejen kan du finde lige her. Der skal gerne være både groft og hvidt brød, synes jeg.

Både hvedesurdej, bageenzym og hulplader har jeg købt hos Bagebixen (almindelig forbrugeroplysning 🙂 )

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Sprøde, langtidshævede morgenmadsboller”

 1. Hej Karen. Vil lige høre dig hvad bageenzym og hvedesurdej gør ved smagen og konsistens af brødet inden jeg køber det. kh. Bodil

  Like

  1. Hej Bodil,
   Brødet bliver meget mere luftigt og får en god, sprød skorpe. Der er ikke nogen smagsgiver i hverken det ene eller det andet, så det er konsistens, det handler om. Mange lufthuller inde i brødet 💚
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.