En hilsen fra Abraham Darby

Sidste år plantede jeg en Austin rose, en Abraham Darby,

ved siden af den store og prægtige Alchymist. Det var meningen, dens blomster skulle tage over, når Alchymisten var færdig med sin ene og overdådige blomstring.

Der skete ikke det helt store. Abraham er åbenbart lidt træg i det. Men som et løfte om næste års blomsterglæder gav han mig alligevel en enkelt rose i lørdags. Og hvilken rose…

De finest afstemte rosa/abrikos farver og silkepapirssmukke blade. Rosen blev taget ind fra regnvejret, knapt udsprunget, og stillet i en lille tinkande på sofabordet.

Duften er krydret og sød, og man aner den i glimt, når man går forbi, så man bliver nødt til at stoppe op og snuse rigtigt.

Nysgerrighed fik mig til at google, hvem den Abraham Darby, der har lagt navn til rosen, mon var. Han var den, der opfandt en ny metode til at lave støbejern. Han var kvæker og blev en betydningsfuld skikkelse i den industrielle revolution.

Det familiefirma, han grundlagde, var det firma, der var med til at bygge verdens første bro af jern – og de første lokomotiver. En spændende tid…

At han så også har givet navn til en smuk rose, får mig til at tro, at han nok ligesom så mange andre industrifyrster har haft en smuk have/park et sted i Shropshire, hvor han kom fra – måske værd at undersøge yderligere?

Helt lokalt håber jeg, min lille Abraham finder sig rigtigt til rette og kvitterer med masser af de smukke, sartfarvede roser til næste år.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “En hilsen fra Abraham Darby”

 1. Smuk det er den, og at den tillige med dufter delikat, ja så kan man jo ikke ønske /forlange mere
  God Onsdagsdag over there

  Like

   1. Viser jo bare, hård skal, blød kerne.
    Jeg er smed, men kan godt se det smukke i bløde ting of fryde mig over det… 🙃😇🙃

    Like

 2. Hej Karen
  Det er en skøn rose med en fantastisk duft, men i de sidste år har den ikke været stabil hos mig, jeg har endda to. Jeg håber, din kommer godt i gang 🙂
  Kh Lisbeth

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: