Besøg i Syrenhaven hos Heides Planteskole

Heides Planteskole ved Thisted er meget mere end et sted, hvor man køber planter. Indretningen er meget, meget smuk med forskellige, spændende haverum, og så er der den skønneste syrenhave med syrener fra hele verden. Lige nu er syrenerne på toppen, så tidspunktet var velvalgt.

Jeg anede ikke, at planteskolen fandtes, og hvis ikke Tante Grøn havde sagt, at den måtte vi for guds skyld ikke undlade at besøge, ville vi have været en stor oplevelse fattigere.

Syrener af alle slags. Ensfarvede, tofarvede, storblomstrende og småblomstrende.

Og i alle farver i syrenspektret. Jeg holder nu så meget af de ‘syrenfarvede’.

I haven – og jeg vil så afgjort kalde det en have – er der den kønneste allé.

Og man ledes fra rum til rum gennem lokkende indgange, der ligesom kagen i Alice i Eventyrland, der siger ‘Spis mig’, siger huller i hækken, portaler og alleer ‘Kom ind – der er noget endnu mere spændende om hjørnet’.

Her er indgangen til afdelingen med rododendron, der også rummer det symmetriske område med spejlbassiner og formklippede træer.

De lige linjer danner en smuk kontrast til de overdådige rododendron. Jeg forelskede mig særligt i den her mørke skønhed, en Marcel Menard.

Blomster og kunst passer så eventyrligt sammen, og der er ikke mindre end to skønne huse i haven, hvor man kan se på kunst. Billeder malet af den russiske kunstner, Anatoly Spekas, en gammel ven af Ole Heide.

Vi fik en lang og hyggelig snak med Ole Heide om planter, kunst, livet og døden og alt indimellem. Haven er et sted, der opfordrer til tanker, til kontemplation og til rene glædesudbrud, når man drejer om et hjørne og ser noget nyt.

Og så var hunden velkommen. Vi er ikke glade for at lade det gamle liv sidde i bilen alene, når hun nu er så ked af det, og hun er med årene blevet meget rolig – og har udviklet en god sans for kunst.

Der er meget mere at se. Overdækkede pergolaer, jern til haven af en slags, man ikke ser alle vegne, og en overdådig samling af stauder, vandplanter og meget, meget mere. Det kan slet ikke rummes her.

Du kan læse mere og se flere billeder på Heides Planteskoles website. Også Havefolket.dk har en artikel om planteskolen.

Men bedst af alt – tag til Thisted og besøg den selv. Det vil du ikke fortryde.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

10 kommentarer til “Besøg i Syrenhaven hos Heides Planteskole”

 1. Åhhh hvis jeg havde haft mere tid skulle jeg også ha set syrenerne i blomst deroppe. Jeg har en syrenfarvet med hvid kant(syrenprinsen sagde den var sjælden, min første sjældne plante;), den jeg købte da du og jeg var i Flade sidste år:-)))
  Det er den smukkeste og mest passionerede planteskole jeg har set, så den i foråret. Stedet burde være verdensberømt, kan næsten mærke du har det lidt på samme måde.
  Hvor lyder det godt med jeres lille ferie, sådanne ting giver ny energi.

  Like

  1. Ja, det var altså en dejlig tur, vi havde sidste år, og endnu en dejlig tur i år. Du har helt ret. Heides Planteskole burde være verdensberømt, men det er den allerede en lille smule. Vi fik at vide, at folk kommer fra nær og fjern for at besøge syrenhaven – også fra udlandet. Det er ligesom i Sabro, hvor Fuchsiahaven ligger. De har alle tænkelige former for fuchsia, og vi har flere gang haft gæster boende, der var kommet helt fra Norge og Holland for at besøge den.
   Jeg tror, vi må have nogle forskellige syrener i den ‘nye’ have – der hvor vi tidligere havde køkkenhave, og hvor der nu er græs. Også sådan en tofarvet en – og en lyserød. Og dem må vi hellere køre til Thisted efter 🙂

   Like

 2. Tak for rundturen, jeg ville så gerne have været forbi og set Syrenerne i år, men må se i øjnene at det når jeg desværre ikke. Så rigtig dejligt med gode billeder.

  Like

 3. Det var da et utroligt dejligt sted. Jeg er også storfan af syrener, og deres duft er helt fortryllende
  Hvor var det godt I måtte have hunden med.
  Ja man kan godt fornemme gennem dine skønne billeder, at det er et sted til fordybelse, tanker og lange samtaler.
  Rigtig god tur I har haft der

  Knud og ønsker om en dejlig dag
  Lone

  Like

  1. Du må afgjort af sted, Lone. Det er virkelig en oplevelse, og så langt er der jo heller ikke til Thisted ❤
   Nu fik haven endelig lidt vand, så vi kan da ikke andet end have en god dag i dag, vel? Det hele strutter af glæde 🙂
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: