Besøg i Aagesens Have

En smal, fuchsiasmykket sti fra indkørslen leder os ind i haven. Aagesens Have.

Billede14

En fortryllende labyrint af blomster, buske og træer.

Billede1

Aaagesens er samlere i verdensklasse, og det er kun ved hjælpe af snilde, at der bliver plads til det hele. Haven er en villahave på et vænge. 950 m2. Derfor er resultatet også det mere fantastisk.

‘Haven er tilplantet med ca. 2300 forskellige vækster med blandt andet ca. 225 clematis, 200 liljer, 50 japanske dværgahorn, 150 iris og 75 hemerocallis’, står der på Aagesens Haves website.

Billede10

Jeg talte ikke efter, men det skal nok passe. Der er plantet tæt, og alt er holdt, så det kan være på det grundareal, der nu engang er tildelt det. Det giver et fantastisk indtryk af blomstrende frodighed, hvor intet kan være overladt til tilfældighederne.

Billede3

Man snor sig ad de perfekt kantede stier, hvor hver drejning byder på nye oplevelser.

Små…

Billede11

Billede8

Og store…

Billede9

Den skønne lilje var nok 2,5 m høj med blomster så store som salatskåle. Sikke et syn og sikke en duft.

Billede12

En lille dam med springvand og fisk er der også plads til. Læg mærke til den fine, krybende ahorn ved kanten af dammen – så fin den var – og de store, smukke bronzeblad. Det hygger sådan med vand i haven.

De mange planter vokser med livslyst og glæde, og selvom det hele nødvendigvis må være passet og plejet helt ned i mindste detalje, er der en løssluppen frodighed. ‘En munter glæde ved at gro’, som der står i sangen om den blå septemberhimmel.

Billede5

I træerne hænger der flere steder klokker af jern. De er, fortalte Elmer Aagesen, den lukkeklokke, der blev brugt i de gammeldags højtsiddende træk-og-slip cisterner. Genialt set…

Billede2

At besøge Aagesens Have er at træde væk fra en hverdags-villavej og lige ind i eventyret. Kun med meget stor dedikation kan man skabe noget så gennemført. Men mindre kan også gøre det, og Aagesens Have kan lære enhver, at selvom haven ikke er stor, behøver den ikke være kedelig.

Hvis du er i nærheden af Hinnerup næste gang, der er åben have, bør du unde dig selv at besøge Lissy og Elmer Aagesen i deres blomstrende paradis. Indtil da må du nøjes med at gå ind på deres website og kigge.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.