Bøf Bourgignon

Endelig. Ikke som i Hamburg, hvor de ikke spiser hamburgerryg (der kalder de det Kasseler Braten…), eller i Wien, hvor de ikke spiser wienerbrød – eller i Paris, hvor de ikke spiser pariserbøf. I Bourgogne spiser de virkelig bøf bourgignon. Sådan. Orden i tingene.

Billede3

Retten er på spisekortet på næsten alle restauranter, og vi fik det også dernede på vores ferie. Det er lidt af et must. Der er nok ligeså mange varianter, som der er kokke, men den vi bedst kunne lide, var den helt simple. Kød, bacon, champignoner og små løg i en lækker sovs med rødvin – bourgogne vin naturligvis. Der er ikke andet, der dur i Bourgogne. Franskmænd er ikke bare patrioter – de er i den grad lokalpatrioter.

Billede2

Det er en ret, man kan lave en udførlig opskrift på, men det er også en ret, man kan lave lidt på slump. Det gjorde vi i går, og det kan du også nemt gøre.

Til 1 kg oksekød i tern skal man bruge:

Oksekød i tern – yderlår, det man bruger til benløse fugle, er godt.
1 hakket løg
2 fed hakket hvidløg
3-4 laurbærblade
1 pakke bacon
250 g små champignoner (eller større skåret i kvarte)
150 g små løg (fra frost – det er nemmest)
Vin – man behøver altså ikke bruge dyr bourgogne – frikadellevin virker fint.
Oksebouillon
Salt og peber

Steg bacon, så fedtet smelter af. Brun kødet i baconfedtet. Brun kødet i små portioner, så det bruner og ikke koger. Steg løgene klare (er gryden nu tør, så giv den en sjat olivenolie eller smør – eller en blanding). Bland champignonerne i, rør rundt og kom kødet tilbage i gryden. Hæld halvt vin og halvt oksebouillon over, så det hele er dækket, stik laurbærbladene ned i gryden og lad det så simre halvanden til to timer.

Når kødet er næsten mørt (mærk efter) kommer man de små løg i, bringer gryden tilbage på simrekurs og lader løgene koge med, til de også er møre, men ikke kogt ud. Smag til med salt og peber. Er sovsen meget tynd, kan man jævne den lidt.

I Frankrig får man pomfritter til – det kan de godt lide dernede, og det skal de da have lov til. Vi lavede en grov kartoffelmos i stedet for – af kartofler fra haven. Det foretrækker jeg nok, men jeg er jo heller ikke franskmand.

Billede2

En gryderet er sjældent spændende at se på, så hvad med endnu et billede fra hospitalskøkkenet i Hotel Dieu de Beaune? Jeg var vild med deres vandhaner formet som svanehalse.

Billede4

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: