Det er snart påske. Påskeliljetid og lammekølletid. Påske og lammekølle hænger sammen som jul og and, som glas og vand, som bid og tand…
Vælg en stor kølle, hvis du kan. Der er mere kød i forhold til ben. Her er en kølle på godt 2,5 kg. Det er en ret stor kølle, men ikke spor svær at stege. Det skal bare gøres på ‘den sædvanlige’ måde. Faktisk helt på samme måde som en lille. Langsomt.
Og så skal den helst have stuetemperatur, inden man sætter den i ovnen. Derfor skal den optøede kølle ud af køleskabet allerede om formiddagen.
Rids lammekøllen og gnid den med salt, peber, hakket frisk rosmarin og revet citronskal fra en halv citron (husk, at citronen ikke må være overfladebehandlet). Stik lidt hvidløgssplitter ned på, og omkring, stegen.
Brun stegen i ovnen på 225 grader i et kvarter til tyve minutter. Skru ned på 160 grader, hæld lidt vand ved og lad den så stå stille og roligt, til kernetemperaturen er der, hvor man vil have den.
Kernetemperaturen i en lammekølle skal være på cirka 67 grader – afhængigt af, hvor gennemstegt, man bedst kan lide den. Jeg foretrækker helt gennemstegt til lam.
Efter en tid, kan man skrælle kartofler og lægge dem i fadet sammen med nogle upillede hvidløgsfed og et par kviste ekstra rosmarin. De må gerne få en time sammen med køllen. Vend dem af og til og hold øje med, at fadet ikke brænder tørt.
Når lammekøllen er klar, tager man den ud og lader den trække i 20 minutter. Imens skruer man op for ovnen – tilbage til de 225 grader, så kartoflerne kan få lidt farve.
Server for eksempel med syrlig tomatkompot (opskrift følger i morgen), salat og myntegele.
God mandag i ugen før påskeferien.
Mumsfiliba her i Påsken skal vi grille et Helt Dyr i Kulsvierlauget ,efter at havet kløvet ca 3o Rummeter Træ til vores trækulsmiler det vil så smage ekstra godt efter en gang fysisk udfoldelse så vi håber på t vejret holder
Go´mandagsdag
LikeLike
Jeg krydser fingre for vejret 🙂 Det lyder rigtig godt.
LikeLike