Professorens Pomeransmarmelade

Pomeranser er en vinterfrugt. En bitter citrusfrugt, man kun kan få i kort tid hvert år. I december og januar og måske et par dage ind i februar. Den dufter himmelsk – mere citrusagtigt en nogen anden citrusfrugt. Spis den ikke rå. Den er meget, meget bitter – men fantastisk i marmelade.

Dette glas med smuk, solskinslysende pomeransmarmelade har jeg fået af professoren i den gruppe på universitetet, hvor jeg arbejder. Han har selv lavet den – deraf navnet Professorens Pomeransmarmelade. Egentlig er det lidt af en tilsnigelse, for opskriften havde han altså fået af sin kusine, Gunvor. Men Professorens Pomeranser – det klinger nu godt, så lad det blive ved det.

Billede1

Opskriften på en dejligt stor portion kommer her. Direkte fra Gunvors til professorens køkken og videre ud til mit – og nu til dit køkken.

Man skal bruge:
3 kg pomeranser
3 økologiske citroner
3 kg sukker
Rød Melatin til 6 kg frugt

Fremgangsmåde:
Kom frugterne i en gryde, dæk med vand og kog dem, indtil de er som punkterede bolde. Lad dem køle af i vandet – gerne natten over.

Halver frugterne, klip det mørke stykke, hvor stænglen har sidde af, og skrab frugtkødet ud med en ske. Kom frugtkødet tilbage i saften i gryden og kog saft og frugtkød i en halv times tid. Si saften og kasser frugtkødet. Bring saften i kog med cirka halvdelen af sukkeret og lad den koge i 10 minutter.

Skær frugtskallerne i tynde, tynde strimler, og hak dem groft, når de er strimlet på den ene led.

Hæld nu 1 – 1,5 l af saften fra, si den og hæld den på flasker. Saften smager himmelsk i salatmarinader, i sovs, i sammenkogte retter eller i desserter – hældt over is for eksempel.

Kom herefter de strimlede og hakkede frugtskaller i resten af saften, bring det i kog og lad det koge i 2 min. Kom resten af sukkeret i – hold eventuelt lidt tilbage – kog op og smag til, så marmeladen ikke bliver alt for sød. Den skal have lidt bittert bid.

Tilsæt melatin efter anvisning på posen, skum af og hæld marmeladen på atamonskyllede glas. Luk dem med det samme og sæt dem koldt med det sammen. Det bliver marmeladen mere stiv af.

Nu har man masser af pomeransmarmelade. Nok til at spise på ristet brød på engelsk vis – eller på en ostemad – der smager det næsten allerbedst.

Billede3

Og man har nok til at forære et glas til en kollega – hvis man da er en gavmild og meget rar sjæl.

God Søndag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “Professorens Pomeransmarmelade”

 1. Det kan godt være at din kollegas “Professorens Pomeransmarmelade” er god, men den slår slet ikke din, som du gav til en anden kollega, nemlig mig, din er suveræn :-), kh Margit

  Like

 2. Og nu bogmærker jeg lige opskriften, tak for at fortælle:-) for har sådan et lille træ her i huset/udestuen som står med mængder af frugter, må se om jeg kan nænne at høste dem.
  Ha en god dag Karen, hilsner fra Anette

  Like

 3. Hej Karen!

  Det lyder superlækkert!
  Men hvor pokker finder du pomeranser? Jeg ser dem aldrig.

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: