Jeg gør det helt forkert

Jeg gør det helt forkert. Behandler min orkide helt forkert, altså. Stik imod alle forskrifter. Alle vegne læser man, at orkideer ikke kan stå i direkte sollys. Min står i et vindue, der vender mod sydvest. Der er masser af sol – især om sommeren.

Billede12

Man læser også, at de skal vandes en gang om ugen, og at overskydende vand skal hældes fra. Min står med vand i bunden af glasset hele tiden.

Billede11

De skal have gødning om sommeren, står der. Min har aldrig fået gødning. Man skal klippe stænglen af to øjne under der, hvor den har blomstret, står der. Min er aldrig blevet klippet. Den er en langhåret hippie-orkide…

Jeg skal ikke kunne sige, om andre orkideer kunne tåle samme behandling. De ville måske gå hen og blive en skygge af sig selv?

Billede9

Men den her ser ud til at have det godt. Rigtig godt. Den har blomstret nærmest uafbrudt i over fem år. Så jeg bliver nok ved med at gøre det helt forkert. Det virker som det klogeste.

Billede10

Måske er det sådan, at orkideer – ligesom mennesker – er forskellige og har forskellige behov? At det, der er godt for den ene, måske slet ikke er godt for den anden? At ikke alle passer i skabeloner og regelsæt, andre har udtænkt? Man kan – måske – lære noget om livet af at kigge på sin orkide en solskinseftermiddag? Det skal jeg ikke gøre mig klog på – men tanken strejfede mig dog…

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

19 kommentarer til “Jeg gør det helt forkert”

 1. Jeg har selv en Orkide tilbage, den har holdt i næsten 2 måneder, jeg fik at vide at den ikke måtte vandes for tit. Nu er alle blomsterne faldet af, der er kun 2 store tykke grønne blade tilbage. Nederst nogle luftrødder, skal jeg bare lade den være ,blomstrer den igen selv om det ikke ser sådan ud.??. Nb.. Man får noget for pengene med Orkideer, meget mere end hvis man bare købte en alm. dum grøn plante.. Nå men nu lader jeg den står lyst og sydvendt med lidt vand og venter på miraklet. Når det er sket vender jeg tilbage med nye erfaringer. Jeg har hørt det er noget af en videnskab med de planter. Have a nice day

  Like

 2. Sådan behandler jeg også mine orkideer, dog får de den samme slags gødning som alle de andre planter, har dog kun en der har blomstre uafbrudt og overdådigt i flere år, de andre holder af og til en pause.
  Du har ret ikke alle passer ned i de regelsæt der eksistere/skabeloner andre har udstukket, og må tage sagen i egen hånd, herligt!
  Hilsner fra Anette
  PS er spændt på om min kommentar udgives, har haft vrøvl med det nogle gange, så har ladet det være.

  Like

  1. Hej Anette,
   Kommentarerne på wordpress virker lidt anderledes – de kommer først frem, når jeg har set dem og trykket på knappen. Det er for at undgå spam. Så mon ikke, det er det, der er gået galt tidligere? Hvis du ikke kan ‘komme igennem’ så send en mail – adressen står under kontakt 🙂
   vh/Karen

   Like

   1. Hej Karen!
    Jo det kan let ske at være det, samt at når jeg kommentere vil wordpress have at jeg bruger den konto jeg har hos dem, en konto jeg ikke bruger.
    Og håber du kan se at regelsæt/skabelon skulle have stået sådan og ikke som det gør over;-)
    Hilsner fra Anette

    Like

 3. Jeg hader rammer og regelsæt, det hele bliver så snævert, men selvfølgelig er det nødvendigt i en del siturationer. Men jeg trives bedst der hvor der ikke er for snævre rammer, der kan jeg gro og være kreativ, bliver det for snævert og efter alle mulige regler, så visner jeg. Så sum sumarium, så tror jeg du gør det helt rigtigt, ihvertfald for din orkide :-). Vi er heldigvis ikke ens allesammen og det giver livet en ekstra dimision :-), kh Margit

  Like

  1. Helt enig mht rammer – jeg fungerer også bedre med løse rammer, og det man kalder ‘frihed under ansvar’ 🙂 De stramme bruger jeg al mit krudt på at gå op imod, og under de omstændigheder får man aldrig lavet noget fornuftigt 🙂

   Like

 4. Ja et ordsprog siger jo, at for at behandle alle ens skal man behandle dem forskelligt😉😜 ønsker alle på denne skønne blog en skøn dag😃

  Like

  1. Det er det allervigtigste – i det hele taget. Størst af alt er kærligheden, som der så klogt står i Bibelen, så det må jo være – bogstaveligt talt – en god gammel sandhed 🙂

   Like

 5. Din hippie orkide er vel bare et godt bevis på at vi skal følge vores mavefornemmelse et langt stykke hen af vejen. Og hvis den ikke havde det godt så kunne du ty til de gængse tommelfingerregler. Flot er den i hvert tilfælde og det er skønt når man kan nyde en orkide i månedsvis…. Øhhh… Årevis hos dig. Godt gået. 🙂

  Like

 6. Det er nu en skøn og livskraftig orkide du har der 🙂 Og må indrømme, at mine får lidt samme uopmærksomme behandling og glæder mig med blomster gang på gang. Så helt forkert er det måske ikke …
  God dag til dig.
  De bedste hilsner Jette

  Like

 7. Ja men det lyder som en god idé at blive ved med at gøre, som du plejer. Min mor havde på plejehjemmet en stor bred vindueskarm med masser af orkidéer, som alle blomstrede flot. Da min mor døde her i januar, kom de hjem til mig. De blomstrer endnu, men hvor længe, her er jo helt anderledes med små vinduer og ikke et kæmpevindue mod vest. Vi får se.
  God dag til dig.

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: