Stukket af Stor Gedehams

Det her er min hånd. Min ellers så kompetente og stærke hånd. Nu ligner den en gummihandske, nogen har moret sig med at puste op.

Billede1

Jeg kan ikke bøje fingrene, det klør, det gør ondt, og hævelsen viser ingen tegn på at fortage sig.

Jeg er blevet stukket mellem to fingre af en Stor Gedehams. De der kæmpehvepse vi har her på egnen. Dem hvis stik svarer til ca. 10 almindelige hvepsestik, har jeg læst mig frem til.  Ikke fordi dens gift er mere giftig. Bare fordi der er 10 gange så meget gift i den. En grim fætter.

Dronningen er 3,5 cm lang – de menige ‘kun’ omkring 2,5 cm. Det er også stort nok. 3 gange så stor som en almindelig hveps, der ellers kan stikke grimt nok. Det var en menig, der stak mig, og det var, fordi den blev klemt. Jeg havde ikke set den – ellers skulle jeg nok have ladet være med at klemme den.

Der er stor forskel på almindelige hvepse – gedehamse – og den store gedehams. Den store er et rovdyr, der går efter insekter – helt op til guldsmedestørrelse.  Den brummer som et mindre fly. Den tiltrækkes slet ikke af vores mad, når vi spiser ude, som almindelige hvepse gør. Og den regnes for meget mindre aggressiv. Det er godt – både stor og aggressiv er altid en dårlig kombination.

Almindelige hvepse går i seng ved solnedgang. Den store gedehams flyver også om natten, og den tiltrækkes af lys – for eksempel lampen ved bagdøren. Det havde jeg ikke lige tænkt på – det burde jeg have tænkt på.

En tur til lægen, antihistaminer – søøøøvnig – gaaaab…

God torsdag .

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Stukket af Stor Gedehams”

 1. Du skulle da have været med i tv programmet “forsøg på menneskekroppe”, der prøvede de det og det var ikke rart, så stakkels dig :-S, god bedring 🙂

  Like

  1. Tak, Margit. Nu her til morgen kan jeg se, at hævelsen er svundet lidt – jeg har fået min lillefinger i bevægelse, så nu går det fremad igen. Pyha – sådan noget vil jeg ikke se i fjernsynet – det er da for uhyggeligt 🙂

   Like

 2. Av for Filan i dette tilfælde er det at være omsværmet noget man havet kunne undvære god bedring Karen,men der bliver nok ikke æltet dej til Birkessnegle i dag

  Like

Der er lukket for kommentarer.