Gode ben igen – nu med grøntsager

Vi kæmper stadig en brav kamp for at få plads i fryseren til det kød fra vores kræ, der er klar til afhentning i Aidt om knap 14 dage. Det er et problem, der skal løses en bid ad gangen. En ganske fornøjelig form for problemløsning. Derfor fik vi igen gode ben – stegeben fra den glade frilandsgris.

Billede1

Denne gang blev benene simret på en bund af urter.  En blanding af traditionelle vinterurter: løg, porrer, gulerødder og selleri.

Fremgangsmåden er stort set den samme, som til de helt traditionelle gode ben.

Man skal bruge:

Stegeben fra en god gris
Smør til bruning
1 stor porre
1 stort løg
1 gigantisk gulerod eller 2-3 mindre
og en kvart selleri

Derudover:

5-6 laurbærblade
1 tsk peberkorn
Salt

Gør grøntsagerne i stand. Snit porren i tynde ringe og resten i små tern.

Brun benene – igen så godt du kan – de er ikke lige til at få brunet jævnt hele vejen rundt, for de er ikke flade. Slet ikke flade. Brun dem et par stykker ad gangen og tag dem op af stegegryden.

Kom grøntsagerne i gryden og svits dem et par minutter. Læg benene ovenpå og hæld vand ved, så det næsten dækker. Skum af på samme måde, som når du koger suppe. Det tager lidt tid, men det skal gøres.

Billede2

Bring kogningen under kontrol og lad det hele simre i et par timer, til kødet er helt mørt.

Tag dem op og hold dem varme, mens du laver sovsen.

Picture1

Si grøntsagerne fra væden i gryden og  fjern laurbærbladene. Skum fedtet af. Kog væden lidt ind. Kom grøntsagerne tilbage i sovsen og blend dem med stavblenderen. Det jævner sovsen. Er den stadig for tynd, så jævn den lidt mere med lidt meljævning og giv den lidt kulør, hvis den er alt for gulerodsorange. Der skal da brun sovs til gode ben, ikke?

Vi lavde kartoffelmos med græskar og græskarkerner som tilbehør. Varm mad i november, der gav kræfterne tilbage efter lang dag med bladriven.

Picture2

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Gode ben igen – nu med grøntsager”

  1. Af én eller anden grund tænker jeg altid “brunkål”, når der er nøgleben i farvandet.
    Sikke en smuk himmel du fik med oven i handlen – et betagnde syn. Det er ikke for ingenting, ‘today’ hedder ‘the present’ på engelsk!

    Like

    1. Ja, det var en meget smuk himmel – næsten surrealistisk klart i farverne var det – et kort øjeblik, før bygen kom ind over os 🙂 Jeg tænker meget nødig brunkål – dem har jeg aldrig været vild med.

      Like

Der er lukket for kommentarer.