Vildandelår – små, men lækre

Braiserede vildandelår i portvin med grønsager

I jagtsæsonen hjembragte Husbonden (og Maggie) indtil flere vildænder. Husbonden fortalte, at bryststykkerne var det særligt lækre, men at man nok kun kunne koge fond på de små, muskuløse lår. Jeg tænkte nu, at man sikkert også kunne få noget godt ud af at braisere og simre dem, så jeg bad ham om at dele ænderne i bryststykker og lår, og jeg frøs dem ned hver for sig.

Her i weekenden, gjorde vi forsøget, og det blev meget, meget lækkert. Skulle du også have vildænder i fryseren, får du her opskriften på, hvordan man laver et festmåltid ud af de bittesmå lår (og de er virkelig små – bare sammenlign størrelsen med rosenkålene).

Braiserede vildandelår i portvin med grønsager

De skal braiseres, og de skal simre i to timer. Men så bliver de altså også helt smørmøre.

Du skal bruge:
3 hele lårstykker pr. person
1,5 dl portvin
2,5 spsk balsamico eddike
2 dl andebouillon – eller kylling, hvis det er det, du har
1 porre
1 løg
2 fed hvidløg
1 stor gulerod
1 dusk timian (eller en tsk. tørret)
2 laurbærblade
200 g rosenkål
200 g brune champignon

Smør til bruning og salt og peber og lidt citronsaft til tilsmagning.

  • Start med at gøre grøntsagerne i stand. Skær porren i ringe, guleroden i tykke skiver og hak løg og hvidløg. Vent bare med rosenkål og svampe. De skal først i meget senere.
  • Gå lårstykkerne igennem for hagl endnu en gang, og brun dem så i smør i en stegegryde. Når de har fået lidt farve, tager du dem op og svitser løg, hvidløg, porre og gulerod.
  • Kom andelårene tilbage i gryden og tilsæt portvin, bouillon, balsamico, laurbærblade og timian. Bring det i kog, få kogningen under kontrol og lad så hele herligheden simre i et par timer. Er gryden ved at koge tør, kan du tilsætte vand.
  • Til sidst skal der rosenkål og champignon i retten. Pil rosenkålene og skær dem i halve. Gør svampene rene og skær dem i kvarte. Kog rosenkålene i fem minutter i letsaltet vand og kom dem derefter over i stegegryden. Rist champignonerne på en pande og kom også dem over i gryden.
  • Tag andelårene op, kog sovsen igennem og smag den til med salt og peber. Hvis du synes, retten mangler syre, kan du tilsætte lidt citronsaft og en lille sjat ekstra portvin. Jævn eventuelt sovsen med lidt maizena udrørt i koldt vand. Varm lårstykkerne godt igennem i sovsen og server.

Tilbehøret kan være, hvad du nu synes. Vi lavede kartoffelmos til. Der er ikke noget som kartoffelmos til simremad med en god og kraftig sovs.

Vildandelår med kartoffelmos på tallerken

Det er helt klart weekendmad til en weekend, hvor du har tid til at gøre noget særligt ud af maden. En lørdag som denne med tø, lidt slud og regn og dryppende tagskæg var som skabt til at nusse i køkkenet og snitte og hakke og brase og stege.

Har du ikke portvin på lager, kan du bruge en mørk øl som væde. Eller en tilsvarende sjat rødvin. Men jeg tror fuldt og fast på, at en smule alkohol er med til at mørne kødet, så det smelter på tungen.

Da ænderne lå på køkkenbordet, klar til rensning og partering i efteråret, glemte jeg at tage et billede af de flotte fugle. Jeg bad derfor min gode AI ven, Shutterstock, om at lave mig et billede af tre vildænder på et køkkenbord. Den opgave tolkede den sådan her 🙂

Af det kan man lære, at AI ligesom alt andet IT kun gør de, du beder den om. Det er jo tre vildænder på et køkkenbord, ikke? Jeg skulle nok have arbejdet lidt videre med den tekst, AI skulle oversætte til et billede. Jeg glemte jo at skrive ‘døde’, men helt ærligt – resultatet var jo charmerende og sjovt, ikke?

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “Vildandelår – små, men lækre”

  1. Jeg tror du har ganske ret i, at alkohol er med til at mørne kød. Fik engang det råd at havde man en sej suppehøne skulle der en snaps i gryden, så kunne kogetiden halveres. Jeg ved ikke om det gælder, men det falder jo fint i tråd med din tanke. Der er nu ikke noget så lækkert som andekød 😉
    Hilsen Birgit

    Like

    1. Den har jeg også hørt engang, og jeg ved også, at kineserne bruger risvin til at mørne kød til wokretter. En blanding af soya, maizena og risvin. Det har jeg også prøvet, og det giver lige det der smørbløde kød, man kender fra kinaretter.
      Andekød er meget lækkert. Vildand er meget mager, og bryststykkerne skal helst skæres fra benet og bare steges i 2 minutter på hver side – i smør på en glohed pande 🙂
      vh/Karen

      Like

  2. Det er åbenbart vigtigt at være præcis, når man beder om hjælp af den ven!!!! Jeg har absolut ingen erfaring med kunstig intelligens. Men et sjovt billede kom der ud af det!
    Du er til gengæld meget præcis i dine opskrifter, og jeg er ikke i tvivl om, at det har smagt skønt, men du har da også brugt meget tid på at lave retten.
    Når man nu ikke har vildandelår, kunne man måske bruge nogle andre lår, eller hvad tænker du?
    Hilsen Bodil.

    Like

    1. Jeg tænker, du kan bruge almindelige andelår. De skal også simre længe. De er større og har mere fedt, så jeg ville skumme sovsen af, før jeg jævner den 🙂
      Ja, den AI ven er altså sjov at lege med. Jeg har altid været fascineret af nyt computerlegetøj, men det her slår alt indtil videre 🙂

      Like

Der er lukket for kommentarer.