Smukke august-stauder

Augusthaven blomstrer. Det er staudetid.

Dug på blade og græsser om morgenen, brændende sol – i hvert fald i disse dage – om eftermiddagen. Der skal vandes, men på trods af tørken, der har gjort floksens blomster lidt mindre end normalt, ser det hele forrygende ud.

Bedene er ved at gå over deres bredder. Blomster og løv i forskellige farver vælter ud over kanterne.

Stauderne er dem, der har det bedst i vores have. De har styrke til at klare både vejr og vinds svingende humør, og de bliver stort set ikke ædt af sneglene. Dem har der nu været færre af i år. Sikkert på grund af det tørre vejr.

Sommerblomsterne går det ringere med. De bliver ædt som små, og kun hist og her dukker der nogle op, som har gemt sig og overlevet. Så hvad kan man lære af det? Jo. Næste år vil jeg ikke bruge en formue på frø. Kun lidt til krukkerne – morgenfruer er et hit og fås i mange farver, og de laver deres egne frø.

Ingen forsøg på skærehave eller fyld af sommerblomster i bedene, selvom det er det hotteste hotte lige nu. Og smukt er det også, der hvor de har de rigtige forhold til dem.

Der er stauder, der blomstrer hele tiden hen over sommeren, og det bliver det absolutte fokus fremover.

En enkelt sommerfloks har gemt sig og har overlevet – det var ikke meget ud af en hel pose frø, vel?

Jeg har nogle nye stauder på ønskelisten – blandt andet indianermynte, som vokser så smukt blandt andet her i Bruuns Have.

Stauder er guld, og jeg bliver så glad af at tage et kig ind over bedene, der er propfyldt med vækst og grokraft, farver og former. Og så har jeg slet ikke nævnt hortensiaerne endnu. Eller roserne. De er en historie for sig selv.

August er en smuk måned i haven.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: