Rejer, æg og hjemmerørt mayo med dild

Jeg er blevet helt pjattet med selv at lave mayonnaise med forskellige krydderurter. Det er ikke noget, jeg har gjort meget i før, men efter jeg fik opskriften fra Lina Damgaard, har jeg eksperimenteret flere gange – med stort held. For det er virkelig supernemt at lave.

Denne gang var det en potte dild, der kom i blenderen. Og sammen med æg og rejer smager det skønt af forår.

Opskriften er ‘den sædvanlige’ og fremgangsmåden ligeså:

Man skal bruge:
1 blender
2 æggeblommer
1 potte dild – både blade og stængler

2 tsk æbleeddike
1,5 dl rapsolie

Find din blender og blend alle ingredienserne sammen – undtagen olien. Mål olien op i et målebæger. Blend den i lidt efter lidt. Når der ikke er mere olie, er der mayo. Den fineste, lysegrønne, dildkrydrede mayo. Enkelt. Smag til med salt og friskkværnet peber og lad mayoen stå og trække på køl en halv times tid.

Nu skal du bare tø rejerne op, finde en god skive brød frem og koge et par æg – og lige huske at gemme lidt dild til pynt. Man må også gerne pynte sin mad på en onsdag.

Det er faktisk forbløffende, at jeg aldrig før har lavet mayo selv. Jeg har haft alle mulige fordomme om alt det, der kunne gå galt. Og jeg har lyttet til alt for mange råd: alt skal have samme temperatur, æggeblommerne skal vejes og så videre. Nørderi af den slags, livet er for kort til. Så er det da nemmere at åbne et glas Hellmanns. Men helt ærligt. Jeg putter æggene i direkte fra køleskabet, og olien står bare i det skab, hvor den nu står. Det er ikke gået galt endnu.

Det vigtige er nok, at man skal putte olien i lidt efter lidt og blende godt efter hver sjat olie, man kommer i. Enkelt i virkeligheden. Prøv det. Det tager kun et par minutter… Næste gang vil jeg nok prøve med ramsløg. Jeg har fundet et sted, hvor ingen opdager det, hvis jeg napper et par blade…

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: