Karamel er let at lave, blot man vil erindre…

En let omskrivning af Piet Heins gruk om ristet brød, der er så let at lave:
Når det oser, skal det have
to minutter mindre…

Da jeg lavede den overdådige tærte med saltkaramel efter opskriften i Pixis kager, blev karamellen lige en anelse for sej. Nærmest som guldkarameller og ikke som blød, men alligevel fast kage-karamel.

Den smagte rigtig godt alligevel. Jeg snakkede med en af mine kolleger om det, og han havde hjælp parat. Et temperaturskema, han havde fra sin bedstemor. Det sendte han til mig i går, og jeg vil skynde mig at dele det. Karamelsæsonen står jo lige for døren.

Nogle gange skal man bruge sej karamel, nogle gange skal den være blød, og måske har man brug for hårde karameller til bolcher. Det hele ligger i temperaturen.

Her er skemaet:

Min kollega sagde, at 132 grader nok ville være perfekt til kagen. Han gav mig også sin opskrift på flødekarameller med nødder. Man kan vel lave mindre portioner og tilsætte forskellige smagsgivere som for eksempel salt, ingefær – eller måske lidt chili eller lakrids?

Når vi igen får vand i køkkenet, vil jeg prøve mig frem med en ny gang karamel og se, om jeg kan ramme lige den rigtige hårdhedsgrad. Man skal nok øve sig lidt. Det skal man med det meste, for ingen er født som verdensmestre.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Karamel er let at lave, blot man vil erindre…”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.