Du skal altså selv gøre noget – eller lade være

I forgårs viste jeg et billede af vores smukke, meget høje og gamle birketræ, der er ved at springe ud.

Det fik en på Facebook til at gå helt i selvsving om, hvordan birketræer skulle udryddes, fordi de ‘er skyld i så meget lidelse og koster samfundet penge’. En allergiker åbenbart.

Det er ikke sådan, at jeg ikke har sympati for, at nogle er allergiske overfor noget. Det er synd for dem og rigtig træls. Men… vi kan ikke indrette verden efter dem, der er syge.

Forestil dig en verden, der tog hensyn til alle allergier – hvad var der så tilbage?

En verden uden hunde, uden katte, uden græs, uden træer, uden duftende hyacinter, uden et koldt glas mælk, uden sprøde rundstykker, uden nødder og mandler – ja uden alt. Selv uden sol, for der er også nogen, der får soleksem.

Der er altid nogen, der ikke kan tåle et eller andet. Og de må efter min mening selv tage ansvaret for, at de enten holder sig fra det, de er allergiske overfor, eller tager den nødvendige medicin.

Når min svigerinde besøger os, tager hun en pille, så hun kan være i stue med Puma for eksempel. Og min kollega med høfeber bliver hjemme – og inde – i den værste græstid.

Det er træls, men der er altså altid noget, man ikke kan af en eller anden grund.

Har man et stift knæ, er det svært at tage trappen på arbejdet eller gå en tur i engen. Får man gigt i hænderne, må man holde som kirurg, kunstmaler eller tømrer. Bliver man syg af græs, må man blive hjemme fra skovturen. Kan man ikke tåle mandler, må man undvære Toblerone, og har man ingen penge, kommer man ikke på ferie. Det er træls, men sådan er det bare. Alle kan ikke alt, alle skal ikke alt.

Her hos os bliver træerne stående. Græsset får lov at blomstre. Hunden og katten bliver boende, der er mus og muldvarpe derude, sommerfugle og edderkopper, der af og til finder indenfor, og der bliver serveret mad med både gluten og mælk i B&B’en. Tåler man ikke det, er det et andet sted, man skal tage hen.

Vi kan ikke forbyde alt, fordi nogen går glip af noget.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

15 kommentarer til “Du skal altså selv gøre noget – eller lade være”

 1. Jeg stemmer i koret med alle dem, der er enige med dig :-). Jeg er også en af dem med forskellige allergier, bl.a. birkepollenallergi, vi fældede vores eget birketræ – det stod også i vejen for køkkenhaven – men jeg kunne da aldrig drømme om at bede andre om at fælde deres træer. God dag til dig, solen skinner fantastisk her,. Mange hilsner Mette fra Haveliv i nr. 16

  Like

 2. Rigtig godt skrevet Karen. Jeg må desværre også passe på med nogle af de ting. Men det er mit ansvar at passe på, og ikke noget jeg skal belemre andre med ;0)
  Tak for altid gode indlæg og rigtig dejlig solskinsdag til dig, med eller uden høfeber piller og solcreme ;o)

  Knus Lone

  Like

 3. Ja sådan er der så meget. Bent har græspollen allergi, men slår alligevel græsset og tager på cykelture ud i skoven og ligger i telt, der er han ikke nær så meget plaget af allergien. Jeg er glad for, at jeg ikke har allergi, tænk hvis jeg ikke kunne tåle min have.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Det ville være en katastrofe, hvis det pludseligt skete – men hvis du ikke kunne tåle haven, ville du nok ikke have haft den og lavet noget andet, du var glad for, ikke?
   Kh, Karen

   Like

 4. Hvor godt skrevet Karen og jeg kan ikke være andet end enig. Det er desværre sådan i dag at mange synes at der skal tages specielle hensyn til netop dem og at de nærmest ikke tager ansvar for deres eget liv. God dag til dig. Nu vil jeg gå ud og få jord under neglene, det er jeg da heldigvis ikke allergisk over for.

  Like

 5. Jeg kunne ikke være mere enig! Livet er farligt, men det er endnu farligere ikke at leve det. Vi må hver især tage ansvar, i stedet for at kræve at hele verden indretter sig efter os 🙂

  Like

 6. Hej Karen…rigtigt fint skrevet for sådan er livet jo….tak for mange dejlige læsestunder….læser “dig” hver dag…go dag…hilsen Marianne

  Like

 7. Ha ha ha Kære Karen, godt BRØLT! Kan heller ikke holde alle de “hellige” ud, de må da leve et grusomt liv. Og ja, jeg er på listen et par steder over det du skriver og helt ærligt, jeg har det sgu fint 😉, kh Margit

  Like

  1. 🙂 Faktisk får jeg også selv soleksem – kan slet ikke tåle den skønne forårssol og heller ikke sol sydpå – men jeg har det altså også fint alligevel – holder mig i skyggen, bruger hat og køber en flaske selvbruner 🙂
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: