Langtidsstegt svineskank med sprød svær

En weekendmiddag i luksusklasse. Langtidsstegt svineskank med sprød svær. Det er bagskanken, man skal bruge til sådan en ret, og kødet bliver smeltende mørt.

Billede1

Det er mad der – næsten – laver sig selv. I hvert fald de første fire timer. Den sidste times tid skal man lige være med. Beregn 4,5 – 5 timer fra du starter, til maden står på bordet.

Start med at ridse sværen – ind til kødet, men ikke ind i kødet. Gnid den grundigt med salt og stil den i et ovnfast fad – hæld 1 cm vand i bunden.

Billede3

Lad skanken stå i ovnen på 160 grader i 4 timer. Ganske uforstyrret.

Når de fire timer er gået, tager man skanken ud og gør klar til næste fase: tilbehør og sprød svær.

Skum stegeskyen af for fedt og hæld den over i en kasserolle – den skal bruges til sovsen.

Skru ovnen op på 225 grader og sæt skanken ind igen. I løbet af et kvarters tid er der sprød svær. Hvis sværen ikke er sprød hele vejen rundt, så skær den fra kødet og læg den ind igen under grill med varmluft – så er den hjemme.

Skanken skal stå og hvile i et kvarters tid, før man kan skære kødet fra benene.

Lav sovsen imens: kog skyen igennem – spæd eventuelt med lidt kartoffelvand eller almindeligt vand, hvis skyen er meget salt. Jævn med lidt meljævning og giv sovsen en dråbe kulør for det kunstneriske indtryk.

Server med dit ‘årstidens yndlingstilbehør’. Hos os var det kartofler, bønner – og porrer og hyben sauteret i en klat smør. Lækkert tilbehør, man sagtens kunne nå at lave, mens sværene brunede, og stegen hvilede.

Billede5

Den knasende lyd af  tænder, der knuser sprød svær, er uimodståelig for en brav jagthund.  Der var nok til alle – både hund, kat og mennesker. Et blødt hjerte har man vel – og det var jo lørdag.

Billede6

Og om det smagte godt? Tja…:

Billede7

God søndag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Langtidsstegt svineskank med sprød svær”

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: